De ce nu acordă bancherii credite fermierilor

Evaziunea fiscală masivă, sistemul fiscal care nu-i apără pe creditori şi incapacitatea bancherilor de a vinde un teren agricol pentru recuperarea creditelor neperformante reprezintă obstacole fireşti în calea obţinerii de fonduri de la bănci de către fermieri, consideră Eugen Rădulescu, directorul departamentului de audit intern al BNR, prezent la o conferinţă organizată de Forum Invest şi Institutul Bancar Român.

În plus, oficialul BNR a atras atenţia asupra cercurilor de interese existente şi a birocraţiei care sufocă agricultura românească.

"Este inadmisibil ca, după 20 de ani, să nu fim în stare să încheiem o cadastrare a terenurilor. Cine vrea să cumpere un teren plăteşte o sumă de trei ori mai mare pentru cadastru şi notariat decât pentru terenul propriu-zis. Forţa notarilor este cu mult mai mare decât a celor care vor cu adevărat binele acestei economii. Un aspect interesant este faptul ca mai mult de jumătate dintre soţiile oamenilor politici sunt notari", a subliniat Rădulescu.

Potrivit acestuia, evaziunea fiscală din agricultură depăşeşte pragul de 70%, iar sumele pierdute în ultimii 20 de ani în acest sector sunt uriaşe. "În 1996, 80% dintre creditele acordate de fosta Bancă Agricolă pentru agricultori erau neperformante. În plus, multe fonduri destinate acestui sector, în ultimii 20 de ani, n-au mai ajuns acolo", a arătat oficialul BNR.

Rădulescu consideră că o altă mare problemă este lipsa pieţelor de desfacere. "În SUA fiecare fermier ştie mereu ce cantitate va vinde, cui, când şi la ce preţ. În România gradul de incertitudine este uriaş. Nu poţi, ca bancă, să acorzi credite dacă nu ai un minim de siguranţă că-ţi vei recupera banii", a subliniat acesta.

Potrivit unor date ale Ministerului Agriculturii, producţia la hectar în România este, în unele cazuri, şi de două ori mai mică decât în ţări precum Ungaria sau Bulgaria.