Pentru unii se pare că este ușor, mai ales pentru femei. Dar sunt și persoane cărora le este teamă să folosească aceste cuvinte magice. De ce? Ne spune psihologul Cristina Zaharia
Te iubesc” este o afirmație serioasă. Folosită prea des, aceasta își pierde din valoare, ne avertizează psihologul.
„Iată o ... analiză de caz. «Mi-a spus că mă iubește. N-am înțeles ce dorea de la mine!». Cât de des nu am auzit asta. De ce acest «te iubesc», trebuie să condiționeze, să subjuge și mai ales să responsabilizeze? Simplu. Pentru că odată rostit, el vine și cu încărcătură emoțională direct raportată la un bagaj consistent de gesturi, sacrificii, compromisuri etc. Un individ care în copilărie şi-a arătat dragostea faţă de părinţi şi nu i s-a răspuns cu afecţiune, cu greu va reuşi să spună ce simte partenerului de viaţă. De aici reminiscenţele originilor psihologice ale acestei rețineri”, spune psihologul Cristina Zaharia.
Cauzele
Bărbaţii lasă mai greu să le iasă pe gură cuvintele magice. De ce? „Mulți bărbați consideră drept o falsitate sau exagerare să facă uz de acest «te iubesc» în exces. Să presupunem că trecerea timpului favorizează acest aspect și învațăm să spunem «te iubesc »...
Să iubești sau să fii iubit?
Ca să nu rămânem, totuși, cu multe semne de întrebare, psihologul Cristina Zaharia ne trasează câteva … direcții. Pe scurt. Cum este mai avantajos: să iubești sau să fii iubit? „Răspunsul corect este să iubești și să ți se împărtășească iubirea”.
Există egalitate în sentimente ?
„Rar… destul de rar. De aici pleacă și inconstanța exprimării directe. Consistența unui TE IUBESC real ține, în mare măsură, de dărnicia cu care îl putem oferi la timpul potrivit, persoanei potrivite”.
Avem nevoie de dovezi de iubire?
„Fiecare dintre noi are nevoie de dovezi de iubire pentru a investi în cel de lângă noi. Un bagaj consistent de emoții, trăiri, renunțări trebuie să fie remunerat corespunzător. Suntem propriii noștri stăpâni și ȘTIM atunci când partenerul nostru de cuplu MERITĂ să-i răspundem cu aceeași intensitate”. Concluzia: „Nu avem nevoie de fler sau de abilități ieșite din comun pentru a simți IUBIREA REALĂ, ci doar de o percepție reală și o stimă de sine adecvată. Iubiți-vă mult și real!”.
Între rutină și pericolul seducătorilor
Sunt și semnale de alarmă în ceea ce privește minunatul „Te iubesc!”.
Reținerea în a ne dezvălui adevăratele sentimente pentru cel căruia îi împărtășim iubirea ține de prezent. „Ori eşti confuz în legătură cu ceea ce simţi, ori cel de lângă tine are o atitudine care te intimidează sau te temi să fii respins. Dacă e să ne raportăm la superficialitate, avem și categoria de persoane (de ambele sexe), care bagatelizează exprimarea iubirii, aceasta devenind o rutină cazută în derizoriu, și aici mă refer strict la exprimarea recunoștinței atunci când ni se oferă ceva... orice”, spune psihologul.
FOTO: Poţi spune TE IUBESC în multe feluri, unele valorând mai mult decât cele două cuvinte FOTO: SHUTTERSTOCK
Tot în aceeași categorie intră și „seducătorii” de profesie, „care, din experiență, știu faptul că folosit CÂND trebuie, CU CINE trebuie, eternul «Te iubesc» le poate aduce beneficii nesperate. Raportat la ultima decadă, procentajul femeilor care sunt reținute în exprimarea iubirii a crescut considerabil. Naivitatea și frivolitatea reprezentantelor sexului frumos sunt în scădere”, ne spune specialistul.
Explicaţia să stea oare în pierderea romantismului? Modificarea stilului de viaţă al femeilor a dus şi la schimbări de comportament.„ Urcarea ierarhică a femeilor într-o societate unde acestea au ajuns să dețină posturi de conducere a dus la emanciparea lor”. Cum îţi arăţi iubirea, dacă vorbele nu-ţi ies de pe buze? „Eu sunt de părere că poți spune TE IUBESC în multe feluri, unele valorând mai mult decât cele două cuvinte. Îmbrăţişările şi planurile de viitor sunt percepute de bărbaţi ca adevărate declaraţii de dragoste, din moment ce ei obişnuiesc să-şi facă planuri de viitor şi să ofere îmbrăţişări abia atunci când s-au ataşat de parteneră”.