Marina sovietică nu era într-o formă bună la debutul invaziei germane, la 22 iunie 1941. Stalin decimase forța ofițerilor navali, ceea ce a complicat foarte mult planificarea.
De ce n-a mai apucat Stalin să-și vadă visul cel mare.
În plus, invazia germană a obligat multe proiecte de nave de război să fie oprite. Sovieticii au imaginat ca unul dintre aceste proiecte, crucișătorul din clasa Kronshtadt, să fie mai rapid decât cuirasatul german Bismarck și mai puternic decât Scharnhorst. Din păcate, Kronshtadt nu a fost niciodată construit. Dar, în 1944, Iosif Stalin a repornit conceptul unei nave după numele său, crucișătorul de luptă din clasa Stalingrad, scrie publicația NationalInterest.
Proiectul crucișătorului a devenit un studiu de caz în cooperarea militar-civilă care nu a funcționat. Amiralii sovietici urau proiectul pentru că înțelegeau că navele de război cu arme mari deveneau rapid relicve în epoca portavionului. Cu toate acestea, Stalingrad ar fi devenit o navă înfricoșătoare. Lungă de 263 de metri, nava ar fi fost mai mare, mai rapidă și mai puternică decât Kronshtadt. Proiectul a inclus patru turbine cu abur, generând o putere de 208.796 kilowați, propulsând crucișătorul la 35,5 noduri. Rapidul crucișător Scharnhorst putea face aproximativ 31 de noduri.
Cu toate acestea, o problemă pentru Stalingrad a fost blindajul. Crucișătoarele de luptă aveau mai puțin blindaj și, prin urmare, mai multă viteză, corespunzând rolului lor de interceptori în mișcare. Vulnerabili, dar încă puternici, echipați pentru a vâna crucișătoare mai mici. Odată cu apariția Războiului Rece, Stalin și Marina sovietică au imaginat până la 10 nave Stalingrad.
La bordul navei preferate a lui Stalin se aflau nouă tunuri cu trei turele triple. Combinația de viteză și putere de foc ar fi dat clasei Stalingrad un avantaj semnificativ față de fiecare crucișător american din acel moment.
De ce n-a mai apucat Stalin să-și vadă visul cel mare: un crucișător cu numele său
Stalin a contribuit la obținerea finanțării și construcției clasei Stalingrad. Câțiva ofițeri navali sovietici au insistat asupra faptului că URSS trebuie să se concentreze asupra portavioanelor. Dar nu au avut succes în fața ambiției lui Stalin de a-și vedea visul.
Abia după moartea bruscă a lui Stalin, pe 5 martie 1953, Marina sovietică a renunțat la proiectul Stalingrad și a pus în mișcare planurile pentru un portavion. Cele trei Stalingraduri care au intrat în construcție nu au fost niciodată terminate și toate au avut un sfârșit glorios. Abia în 1965 s-a lansat transportatorul de elicoptere, Moskva. Insistența lui Stalin de a insista cu clasa Stalingrad în fața ofițerilor săi este tipică perioadei. Bombardierul Miasischev M-4 Bison, destul de slăbuț ca și concept, a fost un astfel de proiect cerut de Stalin. Liderul sovietic dorea un avion care să poată ajunge și să lovească Statele Unite, deși Bisonul nu era foarte potrivit pentru o astfel de misiune.
Epurările făcute de Stalin între 1936 și 1938 au sfâșiat corpul de ofițeri și au spulberat formarea unei armate profesioniste, capabilă să-și impună cerințele independent de Partidul Comunist și de dictatorul sovietic.