De ce mă duc la vot!

Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Astăzi mă duc la vot. Alături de mulți alții, sper cât mai mulți. Peste estimările bolnăvicioase ale sondajelor de opinie.

Astăzi voi vota. În ciuda apelurilor disperate ale unor analiști de a sta acasă, eu fac parte din categoria care se duce la vot. Pentru că știu că numai așa se poate schimba ceva. Fiind activ, spunând lucrurilor pe nume, manifestându-te ca o persoană preocupată de viitorul copiilor. Cu cine voi vota? Cu un partid de dreapta, același ca și acum 4 ani. Sau ca și în 2009. Mi-aș dori să intre în Parlament. Alături de multe alte partide mici. Pentru că știu că numai o diversitate de opinii poate face ca o societate să nu derapeze spre abuzuri neomarxiste sau capitalism sălbatic. Nu cred în ideea celor două partide mari, nu cred că se poate guverna eficient fără o opoziție reală, fără un control al societății civile, câtă mai este ea...

Sigur că este mult mai comod să vorbești despre vot, dar să nu te duci să votezi. Dar asta înseamnă, în opinia mea, să dai dovadă de fariseism, de aceea pietate ostentativă, în care iubești la nebunie democrația, dar nu vrei să o practici. Votul nu are nimic formal în el, este cea mai directă modalitate prin care îți demonstrezi voința, actul final al unei stări de expectativă, marcată de cei mai mulți de nesfârșite ore petrecute în fața televizorului. Așa cum te-ai indignat sau ai fost de acord seară de seară cu Gâdea, Ciutacu, Prelipceanu, Mănăstire și invitații lor, așa trebuie să te duci la vot.

Știu că pe mulți îi sperie ideea de pandemie. Dar nu este deloc periculos să mergi la vot. Sau nu mai periculos decât mersul la supermarket sau la farmacie. Sau la biserică.  Periculoasă este însă situația în care o minoritate decide în locul majorității. Când alege o cale cu care nu ești de acord, dar pe care nu ai făcut nimic ca să o blochezi. Nu ai făcut gestul minim prin care să înțeleagă că nu vor guverna o societate amorfă, niște inși obișnuiți să stea cu fundul în fotoliu, preocupați de confortul lor.

Indiferent de rezultat, arătați-le că sunteți mult mai mulți decât s-au gândit ei! Nu mă interesează cu cine votați, dar duceți-vă să o faceți! Este gestul minim prin care putem construi o societate cât mai aproape de ceea ce ne dorim.