În ce condiţii poate deveni România exportatoare de energie

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că deşi ţara noastră este ceva mai rezistentă decât în 2008 la şocurile economice din afară, creşterea economică de anul viitor va fi una extrem de modestă. Franks a mai declarat că majorarea salariilor în dectorul bugetar va depinde de continuarea restructurării şi diminuării numărului de angajaţi la stat şi de posibilitatea creşterii veniturilor la buget.

"Aş spune că acum România este mai rezistentă la şocuri decât era în 2008. Deficitul de cont curent şi cel fiscal sunt mult mai mici. Şi inflaţia s-a diminuat. Sistemul bancar rămâne bine capitalizat şi supravegheat îndeaproape de BNR. Problema cu care ne confruntăm acum este că alte zone ale Europei au devenit deosebit de fragile, iar problemele de acolo ar putea lovi dur România. Suntem în curs de a revedea prognoza de creştere şi vom anunţa rezultatul la finalul apropiatei noastre misiuni la Bucureşti. Creşterea în 2012 va fi mai mică decât cea pe care o anticipasem (3,5%), şi asta din cauza efectelor problemelor cu care se confruntă restul Uniunii Europene", a declarat reprezentantul FMI.

Întrebat dacă anul viitor le-ar putea aduce bugetarilor ceva mai mulţi bani la salariu, Jeffrey Franks a precizat că maorarea lefurilor "va depinde în mod crucial de reducerea în continuare a numărului de personal şi de posibilitatea creşterii veniturilor la buget, astfel încât să se formeze resurse pentru mărirea lefurilor".

FMI presează pentru privatizarea companiilor energetice

România ar putea fi un exportator de energie, dacă ar reuşi să obţină performanţă de la companiile de stat din acest sector şi dacă ar şti să atragă investiţiile necesare de mai multe miliarde de euro. "Dar investiţiile vor veni în România numai atunci când preţurile la energie vor fi cele corecte, când competiţia va fi onestă şi când climatul de afaceri va deveni favorabil", a precizat acesta.

Totodată, reprezentantul FMI a subliniat că "vânzarea pachetelor minoritare şi a celor majoritare de acţiuni în companiile energetice ar trebui să se facă mai rapid", deaorece s-a rămas în urmă faţă de calendarul stabilit cu instituţiile financiare.

În aceea ce priveşte ţinta de deficit bugetar de 3% din produsul intern brut pentru anul viitor, Franks a declarat că "autorităţile române îşi păstrează hotărârea fermă de a respecta ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2012. Orice abatere de la acest obiectiv va trebui să obţină aprobarea miniştrilor UE, dat fiind că el a fost stabilit în cadrul procedurii de deficit excesiv".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, înainte de a pleca la Consiuliul European de toamnă, care are loc astăzi la Bruxelles, că din toate analizele făcute de Ministerul de Finanţe rezultă foarte clar că "va fi extrem de greu să susţinem financiar un deficit de 3%, din cauza dobânzilor foarte mari care se percep acum la credite şi din cauza lipsei banilor".

Totodată, Franks a făcut un apel la politicienii români, din toate partidele, să continue reformele şi anul viitor, în ciuda presiunilor electorale. "Sper că politicienii din toate partidele, indiferent de diferenţele de opinii dintre ei, vor recunoaşte că politicile economice sănătoase sunt singura cale pentru a evita contagiunea din cauza crizei din alte zone şi pentru a asigura o creştere sustenabilă", a precizat Franks.