De ce le fuge pământul de sub picioare celor din Ocna Mureş

19 persoane au fost evacuate şi mai multe clădiri sunt în pericol de a se prăbuşi după ce tavanul unei galerii de la fosta mină de sare s-a surpat. Craterul rezultat se întinde pe 1.800 de metri pătraţi. Astăzi, situaţia s-a stabilizat, potrivit declaraţiilor primarului Augustin Drăguţiu.

Primarul oraşului Augustin Drăguţiu a declarat că marcării amplasaţi de militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba încă de aseară au indicat faptul că alunecarea de teren s-a oprit şi că situaţia a revenit la normal. "În cursul zilei de azi am dat drumul la utilităţi pentru populaţie şi am permis persoanelor evacuate să revină la locuinţele lor. Specialiştii în probleme miniere au ajuns în oraş şi au început să ancheteze incidentul", a spus primarul Drăguţiu. În schimb, locuitorii oraşului sunt de altă părere. "Pericol încă există. Şi cu ochiul liber poţi să vezi că drumul s-a lăsat şi mai mult faţă de miercuri noaptea. În plus, am auzit că au apărut fisuri în sala de sport şi în sediul trezoriei", spune un localnic. Firul evenimentelor

Un crater de 1.800 de metri pătraţi, 19 persoane evacuate şi un magazin distrus. Pe scurt, bilanţul surpării de teren care a afectat ieri oraşul Ocna Mureş, judeţul Alba. Primele semne ale prăbuşirii minei au început să apară ieri dimineaţă, în jurul orei 7.00, când reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba au fost alertaţi că în centrul oraşului, în zona magazinului Plus, a apărut un crater de mici dimensiuni, dar foarte adânc. Ulterior au apărut fisuri în fundaţia drumului care traversează zona. După prânz, craterul a ajuns la un diametru de 30 de metri, iar magazinul Plus s-a prăbuşit în interiorul galeriilor.

Oameni evacuaţi

Autorităţile locale au decis evacuarea de urgenţă a 19 persoane, din care două familii de preoţi, iar alte câteva sute de persoane care locuiesc în blocurile din zonă au fost avertizate că pot fi oricând evacuate. De altfel, oamenii n-au mai aşteptat decizia oficială a autorită

ţilor şi încă de ieri după-amiază au început să-şi transporte bunurile la adăpost. Înainte de închiderea ediţiei, craterul format din cauza pră bu şirii tavanului fostei mine de sare măsura deja 1.800 de metri pătraţi, teren pe care se afla complexul comercial şi parcarea aferentă, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii ISU.

Declaraţii contradictorii

"Nu se mai mişcă nimic, martorii nu mai prezintă nicio schimbare. A mai apărut o fisură, dar nu s-a mărit. Consider că s-a stabilizat, dar jandarmii şi poliţiştii rămân să păzească şi să supravegheze zona", declara ieri, în jurul orei 17.00, primarul Augustin Drăguţiu. În schimb, reprezentanţii ISU Alba erau mai puţin opti mişti în declaraţiile făcute o oră mai târziu.

"Acţiunea de evacuare continuă, la fel şi fenomenul de surpare. Există fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Trezoreriei Ocna Mureş, la două case de locuit, la un magazin şi la două cabinete medicale. Strada Nicolae Iorga este surpată pe o distanţă de aproximativ 200 de metri", potrivit comunicatului ISU Alba de la ora 18.00.

"Acţiunea de evacuare continuă, la fel şi fenomenul de surpare.", REPREZENTANŢI ISU ALBA

PERICOLUL DIN SUBTERAN

Fostele galerii, pline cu apă de 30 de ani

Ocna Mureş trăieşte, de 30 de ani, sub ameninţarea galeriilor fostei minei de sare, care se întind pe câţiva kilometri. Fosta admi nistraţie a minei de sare a încercat, în 1968, să foreze spre un nou filon de sare, dar s-a ajuns prea aproape de albia râului Mureş.

Un inginer de la salina de la Ocna Mureş a explicat pentru EVZ că a proape 60% din oraş se află deasupra fostelor galerii de sare, care la inun da ţiile din 1977 s-au umplut cu apă şi aşa au rămas de atunci.

"Din 1977, exploatarea sării se face prin exploatare de su prafaţă cu sonde. În zona ma ga zinului Plus, există o astfel de sondă şi, după opinia mea, au introdus în sistem o presiune mult mai mare, ceea ce a condus la prăbuşirea tavanului unei galerii de mină", a declarat inginerul.

"La aproape 600 de metri de locul unde s-a prăbuşit tavanul galeriei există trei săli imense de unde se exploata sarea. Sunt atât de mari, încât înainte de 1977 exista chiar un teren de tenis cu tribune. Aceste săli se află sub străzile principale ale oraşului, în zona Poştei. Pericolul mare este ca apa dulce, care a intrat în salină, să amplifice fenomenul de erodare, iar atunci s-ar produce o reacţie în lanţ, rezultatul fiind unul catastrofal", conchide specialistul de la salina din Ocna Mureş.

De-a lungul timpului, oraşul s-a mai confruntat cu astfel de evenimente. În 1947, vechiul centru, aflat la 400 de metri de actualul crater, s-a surpat. Iar în 1978, mai mulţi mineri s-au salvat în ultima clipă după ce peretele dintre lac şi mină s-a surpat, iar apa a inundat toate galeriile.

Vezi şi:

  • Crater în centrul oraşului Ocna Mureş. Oamenii sunt evacuaţi | MULTIMEDIA