De ce l-a demis președintele Iohannis pe George Scutaru

De ce l-a demis președintele Iohannis pe George Scutaru

O mișcare a președintelui Iohannis învăluită în mister: George Scutaru a fost demis din funcția de consilier prezidențial pe probleme de securitate națională. Un comunicat sec al Palatului Cotroceni și obișnuita explicație că ar fi fost vorba de „motive personale”.

Trebuie să fim de acord că orice modificare la nivelul Administrației Prezidențiale reprezintă un semnal politic și diplomatic imposibil de ignorat. Înlocuirea bruscă a unui om politic de calibrul lui Scutaru, din cea mai înaltă funcție a Administrației Prezidențiale, cu un militar de carieră, naște o mulțime de întrebări. Cel mai probabil, în acest caz am asistat la un conflict în interiorul Palatului Cotroceni ai căror protagoniști au fost Scutaru și generalul Ion Oprișor. Un conflict instituțional în care președintele Iohannis i-a dat credit, în prima fază, lui George Scutaru și l-a tratat cu dispreț pe Oprișor. EVZ l-a contactat pe Scutaru, dar acesta a refuzat orice comentariu.

Șeful statului, de partea generalului

Pentru un militar, gestul lui Klaus Iohannis, președintele României și șeful CSAT, este echivalent cu o mustrare publică. Ceea ce a cam fost, iar Klaus Iohannis s-a dovedit a fi un om politic atent la semnificația simbolică a gesturilor ce însoțesc Puterea. Numai că în acest conflict, balanța s-a schimbat rapid: George Scutaru a fost demis, iar generalul Ion Oprișor pus în locul lui! Ceea ce înseamnă că cel care a trădat încrederea Președintelui României a fost George Scutaru. Devenit în 48 de ore un simplu particular. Un moment interesant din începutul carierei de președinte al României pentru Klaus Iohannis la care merită privit cu atenție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șanse slabe să fie numit la conducerea SIE

S-a spus că George Scutaru ar urma să fie numit la SIE, în postul vacant de director. Aceasta era speculația cea mai la îndemână, numai că analogia cu Eduard Hellvig nu este suficientă. În primul rând, din punct de vedere politic lui Klaus Iohannis îi va fi greu să numească un al doilea om din PNL în fruntea unui serviciu de informații. Ar risca să dea senzația unui regim de autoritate personală, bazat pe numiri politice, o soluție destul de proastă în contextul anchetelor DNA privind finanțarea partidelor politice în campanie electorală, de care suntem convinși că vor fi afectate PNL și (vechiul) PDL, deopotrivă. În al doilea rând, o asemenea numire o faci, nu o pregătești zile-n șir și în nici un caz nu începi cu o demitere din funcția de consilier prezidențial pe probleme de securitate națională. Cazul Hellvig are, din nou, relevanța lui.

Președintele Klaus Iohannis pare să fi fost de partea generalului Oprișor, într-un conflict din interiorul Administrației Prezidențiale

Atunci Klaus Iohannis s-a străduit să facă o mișcare-fulge r : zvonul aruncat pe piață de dimineață, confirmarea UNPR după câteva ore, alte declarații politice pe la prânz și o conferință de presă la ora 18.00 cu o confirmare scurtă și un laudatio la adresa lui Hellvig, viitorul director al SRI. Concluzia: nu sunt semne că demiterea lui George Scutaru ar fi un pas înainte. Spre SIE. Ba chiar dimpotrivă.

Speculații despre vizita directorului

FBI A mai apărut speculația potrivit căreia George Scutaru ar fi fost demis în urma viziteifulger pe care a făcut-o directorul FBI la București. Nu aș da crezare acestor speculații, care pun accent pe studiile la Moscova ale fostului consilier prezidențial, pentru că orice bănuială i-ar fi fost comunicată președintelui României înaintea numirilor consilierilor prezidențiali, nu ar fi fost lăsați să stea în post încă 2-3 luni până să fie devoalate eventualele dovezi. Mai ales în cadrul unei vizite protocolare a șefului FBI. Există numeroase alte canale de comunicare prin care un șef de stat, aliat important al SUA, să fie avertizat în cazul unor nominalizări dubioase. Deci pică și ipoteza unor suspiciuni ce vizau lipsa de loialitate față de stat. Alte speculații au fost alimentate de o înregistrare a debutului primei ședințe a CSAT, în care se vede cum Klaus Iohannis trece pe lângă Oprișor într-o atitudine de aparentă ignorare. Un fost consilier prezidențial mi-a spus că este posibil ca gestul să nu aibă o semnificație deosebită, întrucât Oprișor, în calitate de secretar general al CSAT, ar fi plecat cu președintele României din cabinetul său, în debutul ședinței. În lipsa unor explicații oficiale privind motivele care au stat la baza demiterii lui Scutaru, nu ne rămâne decât să încercăm decriptarea situației folosind sursele-alternativă.