De ce îi este frică lui Frunzăverde? Numai 2% dintre români se tem că le sunt ascultate telefoanele

Un sondaj IRES dat publicităţii luna aceasta relevă faptul că 24% dintre români nu se simt liberi. Unul din motive: ascultatul telefoanelor. Întrebarea EVZ pentru cititori: aveţi motive să vă fie frică să vorbiţi la telefon?

Sorin Frunzăverde s-a simţit urmărit, fiindu-i frică să mai vorbească la telefon. „Ne e frică să vorbim la telefon ca să nu fim asculaţi ambiental”, a spus vostul prim-vicepreşedinte PDL, care a trecut la PNL.

Întrebarea este: avem motive să ne fie frică să vorbim la telefon? Ultimele stiri si stirile zilei online > Evenimentul Zilei > EVZ.ro http://www.evz.ro/index.html#ixzz1qPcM5iW7 EVZ.ro _blank>IRES, casa de sondare a opiniei publice deţinută de Vasile Dâncu, a prezentat, în urmă cu câteva zile, rezultatele unui sondaj privind percepţia riscurilor de securitate şi a respectării drepturilor cetăţeneşti. La întrebarea „Vă simţiţi liber?”, 74% dintre respondenţi au spus „Da” şi 26% au răspuns „Nu”.

Pentru cei din urmă, întrebarea următoare a fost: „De ce nu vă simţiţi liberi?”. Doar 9% au menţionat ca motiv „faptul că sunt ascultate telefoanele”. Alte motive invocate: nivelul de trai scăzut (15%), situaţia economică a ţării (8%), corupţie (7%) etc.

Practic, din totalul eşantionului IRES, doar 2,34% se simt ameninţaţi de ascultatul telefoanelor.

Dar o psihoză a interceptărilor există, mai ales în mediul politic, fapt admis şi de preşedintele Traian Băsescu, anul trecut, într-o emisiune TVR, la care a fost invitat în platou: „Mulţi cred că telefoanele sunt ascultate, dar vă asigur că nu e nici pe departe adevărat”.

Interceptările telefonice au fost utilizate în ultimii ani în zeci de dosare de combatere a corupţiei. Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, avea 17 telefoane mobile şi folosea cartele de unică folosinţă pentru a nu fi ascultat. Ancheta în cazul său s-a bazat pe filaj, cercetarea unor documente dar şi pe interceptări, efectuate pe baza unui mandat.