Una dintre cele mai căutate destinații turistice ale românilor care își petrec vacanța peste hotare este Dubai. Doar anul trecut, a fost vizitat de 51.000 de turiști din România.
Sectorul turistic din Dubai și-a conservat tendința ascendentă de la începutul lui 2017, Departamentul de Turism și Comerț al Emiratelor (Dubai Tourism) raportând o creștere spectaculoasă de 11% a vizitatorilor din toată lumea în primele trei luni ale anului, raportată la aceeași perioadă a anului 2016. Din ianuarie până în martie 2017, 4,57 milioane de călători au vizitat orașul, o creștere de două ori mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut.
Iată opt motive pentru care Dubaiul este unul dintre cele mai vizitate orașe:
- Poți să vezi orașul de pe cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa
La cei peste 828 de metri înălțime și peste 160 de etaje, Burj Khalifa deține mai multe recorduri printre care: cea mai înaltă clădire din lume cu cel mai mare număr de etaje. Intrarea în clădire se face chiar din Dubai Mall, iar până la etajul 124, unde se află punctul de observație, faci, cu liftul, doar un minut. Odată ajuns în vârf, priveliștea e una care îți taie respirația. Ca să vizitezi Burj Khalifa te costă între 125 AED (132 lei) și 500 AED (530 lei), în funcție de ore.
- Poți să vezi un acvariu premiat de trei ori de Cartea Recordurilor
Următoarea atracție turistică deține, de asemenea, câteva titluri în Cartea Recordurilor și se află tot în Dubai Mall. Vorbim de Acvariul din Dubai și Grădina Zoologică Subacvatică care au primit Certficatul de Excelență din partea TripAdvisor, fiind listate în top 25 grădini zoologice și acvarii în in TravelersChoice 2014, inclusiv titlul Cel mai admirat retailer al anului, la categoria Leisure & Entertainment al premiilor Images RetailME din 2012. Acvariul are forma unui tunel transparent de 270 grade cu 48 metri lungime și 10 milioane de litri de apă, fiind la 11 metri în subteran. Grădina Zoo subacvatică de la etajul 2 are peste 36 de specii de animale precum vidre, foci, pinguini, păianjeni gigant, șobolani de apă, cea mai mare specie de crocodili din lume și multe altele. Prețurile de intrare sunt între 100 AED (106 lei) și 250 AED (265 lei).
- Poți să admiri opere de artă și să-ți cumperi ciocolată proaspăt făcută de pe Alserkal Avenue
Situată în zona industrială a Dubaiului, Alserkal Avenue este unul dintre cele mai importante centre ale artei contemporane din Emiratele Arabe Unite. Pe lângă numeroasele galerii de artă, aici puteți găsi și o fabrică de ciocolată unde puteți vedea întregul proces de fabricare, de la sortarea boabelor de cacao până la ambalarea batoanelor de ciocolată. Acest loc poate fi vizitat gratuit.
- Poți să faci safari în deșert
Desert Safari este una din experiențele de încercat, obligatoriu, în Dubai. Vei merge cu jeepul pe dunele de nisip, aproximativ o oră, apoi vei ajunge într-o tabără de beduini unde poți face o plimbare cu cămila la apus de soare. Tot în deșert vei lua și cina în timp ce privești dansuri tradiționale. Poți încerca și tatuajele cu henna și hainele arăbești. Toată distracția costă la Knight Tours 55 de dolari.
- Poți să faci cumpărături de pe City Walk Dubai și să vizitezi o pădure tropicală
City Walk Dubai este o zonă cu magazine și restaurante, dar nu arată ca un mall ci, ca un oraș european, ca Londra mai exact. Vei găsi chiar și o cabină telefonică tradițională, așa cum sunt cele din capitala Marii Britanii. City Walk găzduiește și Green Planet, o pădure tropicală de interior, unde vei găsi peste 3000 de plante și animale, printre care reptile, papagali, maimuțe și chiar și un leneș. Un tur în care te vei simți ca în inima unei păduri tropicale, costă 95 AED (100 lei).
- Poți să iei un prânz în stil tradițional la Sheikh Mohammed Centre of Cultural Understanding
Acest centru a fost creat de către Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice-Președintele și Prim-Ministrul Emiratelor Arabe Unite cu scopul de a-i ajuta pe străinii care vizitează Dubaiul să înțeleagă tradițiile, valorile și obicieurile musulmanilor. În fiecare duminică și joi de la 13.00 poți lua prânzul aici. Vei încerca din mâncărurile tradiționale în timp ce o gazdă îți va vorbi despre tradițiile, religia și obiceiurile emiraților.
- Poți să mergi cu toată familia la Legoland și Motiongate
Motiongate este cel mai mare parc tematic inspirație hollywoodiană din Orientul Mijlociu care reunește trei studiouri de film legendare: DreamWorks Animation, Columbia Pictures și Lionsgate. DreamWorks este împărțit în patru zone în care au fost reconstituite universurile a patru blockbustere hollywoodiene: Kung Fu Panda, How to Train Your Dragon, Madagascar și Shrek. Columbia Pictures include Smurfs Village, Zombie Land, Hotel Transilvania, etc. În zona Lionsgate te vei întâlni cu universul din „Hunger Games”.
Legoland este o destinație de neratat pentru familiile cu copii între 2 și 12 ani. Cu peste 15.000 de modele Lego confecționate din 60 de milioane de piese, șase platforme tematice, 40 de atracții, spectacole și jocuri inspirate din lumea Lego, Legoland Dubai este o destinație obligatorie.
O zi la Motiongate costă 165 AED (175 lei), de persoană, iar o zi la Legoland are același preț.
- Poți să vezi cel mai mare inel de aur din lume
Vreți să vedeți cel mai mare inel de aur din lume? Atestat de Cartea Recordurilor, inelul se găsește expus într-unul din magazinele prezente în piața de aur din Dubai sau Gold Souk Dubai, laolaltă cu alte 10 tone de aur, oferite spre vânzare în întreg complexul.
La doi pasi de Piata de Aur poate fi descoperita si Piata de Mirodenii (Deira Spice Souk). Aici vezi saci intregi de mirodenii aromate de la nucșoară la scorțișoară, șofran sau curcumă, la zeci de sortimente de ardei iute, narghilea și cuișoare.
Când să mergi în Dubai
Cea mai bună perioadă să vizitezi Dubaiul este iarna, când temperaturile sunt suportabile. Primăvara și toamna sunt, de asemenea, potrivite. FlyDubai are zboruri zilnice către Dubai, din București, iar când sunt reduceri, poți găsi bilete și de la 150 euro dus-întors. În ceea ce privește cazarea, ai nenumărate opțiuni, în funcție de buget și localizare. O variantă accesibilă ca preț și aproape de aeroport ar fi Rove City Centre, unde prețul unei camere pornește de la 225 AED (237 lei) pe noapte. Dar dacă vrei să stai la un hotel de lux, situat chiar în clădirea Burj Khalifa, poți opta pentru Armani Hotel, unde prețul minim al unei camere e de aproximativ 300 de dolari pe noapte.