De ce este „mare” vacanța mare?

Școală

De ce este „mare” vacanța mare? Au trecut 160 de ani de la prima lege concretă a învățământului românesc și 126 de ani de la prima reformă cuprinzătoare a educației

„Ce mică-i vacanța mare!” este o melodie deja legendară, a unei legende vii a muzicii românești, Corina Chiriac. Pe 9 septembrie 2024,  a început anul școlar 2024-2025. Azi, avem „România Educată”, un program care se pare că n-a produs rezultatele pe care au mizat inițiatorii. Vacanța mare este o reminiscență a unei tradiții educaționale de peste un secol.

Vacanța mare - origine

Legea rurală din 1864 nu prevedea o structură de an școlar propriu-zisă, Cum școala „a crescut în tinda Bisericii”, de obicei, se respectau sărbătorile religioase. Școlile mai țineau cont și de condițiile meteo, de anumite perioade de molime și interdicții sanitare. Deși, după cucerirea independenței, s-au încercat reforme educaționale, au rămas la stadiul de intenție din diverse motive.

Un alt element de care se ținea cont în activitatea școlară era sezonul agricol. Cum marea majoritate a elevilor trăiau în mediul rural, munca începea primăvara devreme și se încheia în septembrie, o dată cu primele recolte. Așadar, școala trebuia să țină seama și de acest aspect.

Așa se face că, la 1898, când a propus Legea învățământului primar și secundar, Spiru Haret a avut în minte să respecte tradiția ortodoxă dar și sistemul economic rural. ambele fiind dominante. De aceea, a decis ca vacanța mare să cuprindă lunile de vară, adică de la mijlocul lui iunie până la început de septembrie. Copiii ajutau la muncile câmpului, de aceea era nevoie să fie degrevați de această sarcină.

Vacanța mare, pro și contra

Vacanța mare este tot mai criticată astăzi. Deși reformele ulterioare celei a lui Spiru Haret au fost multe, inclusiv cele din perioada comunistă și după Revoluție, nu au modificat fundamental ce făcuse Spiru Haret. Este o legendă urbană cu Regele Carol I în rolul principal. El ar fi spus după 1888, unui premier conservator: „Matale fă Guvernul cu cine vrei. Îți fac o rugăminte: la economie, să asculte de Carada de la Banca Națională, iar la școale, lasă-l pe Haret”.

Azi, tot mai mulți teoreticieni spun că vacanța mare deconectează elevul de școală, iar luna septembrie trece cu adaptarea. De prin noiembrie, gândul zboară la Crăciun. Iar din primăvară, după Paști, vine gândul pentru vacanța mare. Totuși, vacanța elevilor nu e și a profesorilor. Sunt examene profesionale, e nevoie să se lucreze la reparația școlilor.

Ar mai fi o idee. Se schimbă clima, verile sunt tot mai toride, iernile mai imprevizibile, nu prea mai există primăvară sau toamnă. Se crede că iarna, se consumă mult mai multă energie, de aceea, unii ar fi vrut ca să se facă școală în sezonul cald iar în sezonul rece să fie vacanță. Este una din multele idei care s-au dezbătut, fără a atinge fondul problemei.

Epilog

Vacanța mare se încheie pe 8 septembrie. Pe 9 septembrie, a început un an școlar nou dar cu vechi probleme. Este și an electoral, au fost două rânduri de alegeri, mai urmează două. În ultimii 34 de ani, s-a trecut de la trimestre, la semestre, apoi considerându-se că din septembrie până în decembrie, e cea mai mare perioadă de școală, s-a mai intercalat o vacanță. Acum sunt cinci cicluri școlare, delimitate de vacanțe și de „Săptămâna Altfel”.

Sursa foto: Arhivă