Ţara lui Fidel Castro, a trabucurilor şi a comunisumului cu iz de capitalism atrage din ce în ce mai mulţi români. Cu 1.500 de euro poţi să dai timpul înapoi cu 50 de ani.
Până de curând, ne gândeam la Cuba ca fiind o ţară aflată la capătul celălalt al lumii, inaccesibilă, condusă de un dictator comunist, în persoana lui Fidel Castro. Lucrurile însă s-au schimbat, poate nu neapărat prin apariţia la cârma ţării a lui Raul Castro, cât prin relaxarea generală a situaţiei politico-economice în zonă.
Astfel, dacă în urmă cu câţiva ani o călătorie în ţara trabucurilor pleca de la 2.000 de euro, acum o asemenea vacanţă ar putea să ajungă şi la jumătate de preţ! Depinde de confortul ales, de perioada plecării şi, nu în ultimul rând, de ofertele agenţiilor de turism.
Însă mai întâi de toate - ce i-ar face pe români să aleagă un asemenea loc pentru un concediu? „Vremea din Caraibe, temperatura de acolo, care este plăcută şi numai bună pentru plajă”, spune Şerban Ionescu, unul dintre „temerarii” care au vizitat Cuba nu doar o dată, ci deja de trei ori!
El a profitat de fiecare plecare (prima dată în interes de serviciu) pentru a vizita ţara lui Fidel Castro în amănunt. „Am văzut aproape fiecare stradă a Havanei. Aici totul este foarte liniştit. Ritmul este mult mai lent decât la Bucureşti, ai senzaţia că eşti în urmă cu 50 de ani şi că timpul s-a oprit în loc”, continuă Ionescu. Turismul sexual, un chilipir
Peste tot se găsesc muzicieni şi trupe care cântă live, iar pe străzi umblă maşini vechi, considerate monumente naţionale. Practic, cubanezii nu au voie să iasă cu ele din ţară.
„Atmosfera este paşnică şi, chiar dacă peste tot sunt lozinci comuniste şi drapele ale Cubei, oamenii sunt foarte respectuoşi. Aici te simţi în largul tău, criminalitatea fiind foarte mică. Te poţi plimba liniştit pe străzile Havanei, chiar şi noaptea. Aproape la fiecare intersecţie este câte un poliţist”, povesteşte Şerban Ionescu.
Preţurile însă nu sunt tocmai punctul forte al turismului cubanez. „De exemplu, pe o cola am dat 3 pessos convertibili, adică echivalentul a 3 euro. În schimb, a înflorit aici turismul sexual.
Vezi o mulţime de oameni trecuţi bine de a doua tinereţe umblând cu fetişcane. Am asistat chiar la o scenă pe plajă când o puştoaică îi propunea unui domn să-şi petreacă ziua cu ea. Îi cerea 8 dolari! Incredibil, nu-i aşa?”, continuă Ionescu, deja un „împătimit” al Cubei.
Astfel, pentru un asemenea loc, unde, în miros de trabuc şi gust de mojito, te aşteaptă splendoarea plajei şi o apă limpede şi caldă, nu trebuie să mai scoţi din buzunar sume astronomice. Agenţiile de turism încep să aducă şi la noi oferte care mai de care mai interesante, iar Cuba pare mai aproape şi mai accesibilă ca oricând! Bilet de avion de la 369 de euro!
Ofertele agenţiilor de turism pleacă de la 1.400 de euro. Din păcate însă, cele mai ieftine preţuri sunt în sezonul în care prin Cuba mai trec şi uragane sau ploi. Clima tropicală este caracterizată de sezon ploios din mai până în octombrie şi cu sezon uscat din noiembrie până în aprilie.
Prin BTI Tour, plecările spre Havana se fac pe 21 aprilie şi 19 mai, la un preţ de 1.495 de euro pentru zece zile şi cazare la hoteluri de cinci stele. În acest preţ nu sunt incluse taxele de aeroport (aproximativ 300 de euro), taxa de viză sau taxa de ieşire din Cuba (16 euro, se achită în monedă locală, la plecare).
Mai există şi varianta unei plecări organizate pe cont propriu. Pentru cei care vor să reducă la maximum cheltuielile, există câteva oferte. Într-o colaborare cu Blue Panorama din Italia, Blue Air organizează zboruri spre Havana, cu preţuri care pleacă de la 369 de euro, cu tot cu taxe. „Este un parteneriat foarte avantajos pe care l-am făcut cu cei de la Blue Panorama şi sperăm că acest lucru îi va ajuta pe români să ajungă mai uşor şi mult mai ieftin în Cuba, un loc prea puţin vizitat până acum”, declară Oana Roman, PR la Blue Air.
Cazarea pe cont propriu se poate face la hoteluri de patru şi cinci stele, cele de categorii inferioare nefiind recomandate. Astfel, pentru o noapte de cazare la Hotel Palacio O’Farrill, preţul pentru o noapte de cazare pleacă de la 43 de euro, în timp ce la frumosul Meliá Cohiba, de cinci stele, preţurile pornesc de la 98 de euro pentru o cameră dublă.
LUX ŞI PARAGINĂ
Insula în care timpul s-a oprit în loc
Descoperită de Columb, Cuba a fost timp de 400 de ani colonie spaniolă. În 1938, SUA a încercat să cumpere Cuba de la Spania, dar fără succes. A reuşit doar ca între 1898 şi 1902 să o administreze. În 1902, Cuba îşi obţine independenţa, dar Statele Unite îşi păstrează dreptul de a se amesteca în administrarea statului.
În 1959, Fidel Castro Ruz devine prim-ministru al Cubei şi începe naţionalizarea proprietăţilor private ale cetăţenilor. După o conducere autoritară, timp de 47 de ani, din motive medicale, „el presidente” cedează puterea fratelui său, Raul Castro. În prezent, Cuba încă se află sub embargoul impus de SUA în 1958 şi reînnoit pentru un an de preşedintele Obama, în septembrie 2009.