De ce dispare bancnota de 500 de euro de pe piață? Se încearcă și limitarea plăților cash

La nivelul Uniunii Europene se discută despre retragerea din circulație a bancnotelor de 500 de euro și limitarea plăților în numerar, pentru a limita spălarea banilor.

Bancnotele în valoare de 500 de euro ar putea să fie retrase din circulație. De asemenea, și plățile în numerar, care depășesc suma de 5.000 de euro ar putea să fie oprite. Cele două inițiative îi aparțin lui Wopke Hoekstra, ministrul de Finanțe în Olanda. Scopul este acela de-a preveni spălarea de bani și alte operațiuni financiare ilegale.

Bancnota de 500 de euro ar putea să fie scoasă de pe piață

Ministrul olandez le-a transmis parlamentarilor că planul este sprijinit de Belgia, Franţa, Italia şi Spania, fiecare ţară având posibilitatea de-a decide un plafon chiar mai scăzut pentru plăţile efectuate în numerar.

Wopke Hoekstra lucrează la un program de limitare a plăţilor în numerar la 3.000 de euro în țara natală, Olanda, ca parte a planului naţional prezentat în anul 2019. Ce privește combaterea activității ilegale de spălare a banilor. Decizia de interzicere a bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până la 5.000 de euro nu-i va afecta pe consumatorii obişnuiţi. Și asta pentru că „aceștia efectuează foarte rareori plăţi în numerar de peste 1.000 de euro în Olanda”, a explicat ministrul de Finanţe batav, Wopke Hoekstra.

Obiectivul limitării plăților în numerar este acela de-a limita spălarea de bani. Decizii la nivelul Uniunii Europene

Conform deciziei celor de la BCE, bancnota de 500 de euro nu mai este emisă, dar încă mai sunt în circulaţie aproximativ 400 de milioane de bancnote. IAr asta înseamnă echivalentul a 200 de miliarde de euro.

Ministrul de Finanțe din „Țara Lalelelor” şi omologii săi europeni vor retragerea completă a bancnotei, susţinând că este în principal folosită pentru tranzacţii ilegale.

„Analiştii au arătat că în cele din urmă bancnotele ajung în ţări din America Latină, Mexic şi China, unde nu poţi plăti nici măcar un pachet de unt în euro”, a declarat Theo Akse, fost şef al organismului de combatere a spălării banilor.