De ce cred irakienii că Statele Unite sunt MÂNĂ în MÂNĂ cu ISIS

De ce cred irakienii că Statele Unite sunt MÂNĂ în MÂNĂ cu ISIS

Statele Unite se confruntă cu o mare neîncredere privind acțiunile și scopurile sale în războiul contra ISIS.

Militarii irakieni spun că au văzut cu toții înregistrările video în care elicoptere americane aruncă arme jihadiștilor, iar mulți declară că au rude sau prieteni care au asistat la astfel de scene, scrie Washington Post.

Și oamenii de rând au văzut astfel de înregistrări, au auzit astfel de relatări și au ajuns la concluzii asemănătoare: că Statele Unite sprijină ISIS, din diverse motive legate de instituirea controlului american asupra Irakului, a Orientului Mijlociu și a petrolului de aici.

„Nu încape nici o îndoială”, afirmă Mustafa Saadi, care spune că prietenul său a văzut elicoptere americane aruncând apă îmbuteliată pozițiilor ocupate de ISIS. Mustafa este comandant într-una din milițiile șiite care, alături de trupele irakiene, au eliberat de jihadiști, săptămâna trecută, rafinăria de petrol de la Baiji, în nordul Irakului.

Statul Islamic este „aproape terminat”, spune el.

„Sunt slabiți. Dacă americanii ar înceta să-i mai sprijine, i-am înfrânge în câteva zile.”

Oficialii militari americani afirmă că acuzațiile sunt prea trase de păr pentru a merita un răspuns. Colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al forțelor americane staționate la Bagdad a declarat pentru Washington Post:

„Este mai mult decât ridicol. E limpede că nimeni din Occident nu crede așa ceva, însă, din păcate, o crede o parte importantă din populația Irakului.”

Percepția înrădăcinată printre irakieni, că Statele Unite sunt mână în mână cu jihadiștii cu care susțin că se luptă, pare să fie larg răspândită în Irak și este grăitoare despre neîncredere moștenită după invazia din Irak, din 2003 și retragerea din 2011.

Într-o perioadă în care atacurile ISIS de la Paris și din alte părți au îndesit apelurile, inclusiv americane, pentru intensificarea luptei împotriva jihadiștilor, acesta este nivelul de neîncredere cu care administrația Obama se confruntă în rândurile populației și armatei din Irak și nu este clar cum va reuși să combată escaladarea acestuia.

Kirk Sowell, un analist american care lucrează în Iordania și care publică buletinul informativ Inside Iraqi Politics, afirmă:

„Ce influență să mai avem, când ei cred că îi sprijinim pe teroriști?”

Ultimul exemplu despre cât de mică este încrederea de care americanii se bucură în Irak este modul în care premierul de la Bagdad, Haidar Al Abadi, a respins categoric anunțul făcut de șeful Pentagonului, marți, despre trimiterea de forțe speciale americane care să lanseze raiduri, să elibereze ostatici și să captureze lideri ISIS.

În timp ce oficialii din regiunea semi-autonomă Kurdistan din Irak, au declarat că trupele americane sunt binevenite, Abadi a afirmat că acestea nu sunt dorite.

„Nu este nevoie de trupe combatante terestre străine. Orice astfel de ajutor sau operațiune specială, oriunde în Irak, pot avea loc numai cu aprobarea guvernului irakian, în coordonare cu forțele irakiene și cu deplina respectare a suveranității Irakului.”

Declarațiile despre o complicitate între Statele Unite și ISIS sunt făcute cu regularitate în parlamentul de la Bagdad de către politicienii șiiți și sunt postate pe rețelele sociale.

Insistența lor sugerează o campanie deliberată din partea Iranului, aliatul cel mai apropiat al Irakului, pentru a submina influența americană, declară oficialii americani.

Pe de altă parte, oficialii irakieni se plâng de lentoarea și inerția Statelor Unite în fața amenințării ISIS. Nasser Nouri, purtător de cuvânt la Ministerul irakian al Apărării, afirmă:

„Nu credem că americanii sprijină ISIS. Însă este adevărat că mulți oameni cred asta, și au dreptate să afirme că americanii ar trebui să facă mai mult decât acum. Asta, din cauză că America este foarte lentă, încât majoritatea populației crede că sprijină ISIS.”

Forțele aeriene americane nu răspund de obicei solicitărilor de sprijin aerian pentru trupele terestre irakiene din cauza reglementărilor americane care exclud bombardamentele dacă viețile civililor sunt în pericol, a explicat Nouri.

Însă colonelul Warren susține că Statele Unite au efectuat în Irak, din 19 noiembrie, peste 3768 de lovituri, iar ritmul a crescut în ultima perioadă.

Nu mai puțin adevărat este însă că forțele irakiene nu prea văd în ce constă sprijinul celor care ar trebui să le fie aliați. Forțele americane au raportat bombardamente aproape zilnice în sprijinul trupelor care încercau să elibereze rafinăria Baiji, a declarat Warren.

Însă militarii irakieni susțin că nu a fost nici un bombardament american. „Ne-am descurca mai bine fără ei”, spune locotenentul Murtada Fadl, membru al forțelor de elită irakiene din Baiji. El spune că singurul ajutor a venit de la forțele aeriene ale Bagdadului și că și-ar dori ca guvernul să le ceară rușilor să-i înlocuiască pe americani.

Într-o parte a lumii unde rezultatele sunt confundate adesea cu intențiile, iar complexitatea relațiilor regionale favorizează teoriile conspiraționiste, ideea că America se află în înțelegere cu ISIS are o anumită logică, susține Mustafa Alani, directorul Gulf Research Center din Dubai:

„Motivul este că Statele Unite nu fac ceea ce așteaptă oamenii. Mosul a fost pierdut și americanii nu au făcut nimic. Siria a fost pierdută și americanii nu au făcut nimic. Parisul este atacat și americanii nu fac mare lucru. Așa că oamenii cred că este vorba de o politică deliberată. Nu pot să creadă că liderii americani nu înțeleg evoluțiile din regiune, așa că singura explicație este că fac parte din conspirație.”

Pe străzile din Bagdad, majoritatea irakienilor văd lucrurile în același mod. Mohamed Abdul Kaleq, jurnalist la o stație locală de televiziune, afirmă:

„Imaginea Statelor Unite a fost șifonată în regiune. Așa că au creat ISIS pentru a lupta cu ei și a-și reface imaginea.”

Majoritatea celor din cafeneaua unde Kaleq își bea cafeaua aprobă. Sunt însă și câteva, puține, excepții. Hassan Abdul Wahab, care vinde valize la un magazin din apropiere, spune:

„Este adevărat că cei mai mulți oameni cred așa. Însă nu au nici un motiv. Este din cauza rasismului: irakienii nu-i iubesc foarte mult pe americani.”