De ce București rămâne centrul economic al României. Fenomen îngrijorător sau nu?

Prețul chiriilor a crescut în toată România în ultimul trimestru al anului trecut. Cea mai mare cerere este în București, Capitala țării atrăgând peste 50% din cererea din marile orașe.

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, piața închirierilor de apartamente a fost, în ultimul trimestru din 2019, una destul de dinamică. Prețurile medii solicitate de către proprietari au înregistrat creșteri în mai multe centre regionale, dar și în alte reședințe de județ. După ce tot anul trecut Cluj-Napoca a condus în topul celor mai mari valori solicitate pentru închirierea de locuințe cu două camere, Bucureștiul a ajuns și el la aceeași valoare.

Astfel, prețul mediu solicitat pentru o chirie în Capitală a fost de 420 de euro / lună, în decembrie 2019, valoare similară cu chiria medie solicitată deja cu multe luni înainte, pentru un apartament similar în Cluj-Napoca. Pe următoarele locuri în clasamentul celor mai mari chirii solicitate pe segmentul apartamentelor cu două camere se situează orașele Timișoara și Brașov, unde proprietarii solicită, în medie, 350 de euro pe lună (la fel ca trimestrul trecut).

Iașiul, pe de altă parte, a consemnat o scădere în acest răstimp, de la un nivel de 350 de euro pe lună, la 330 de euro pe lună. Aceeași chirie medie,  330 de euro pe lună, este se regăsește și în Tulcea, în vreme ce, în Târgu Mureș, pretențiile proprietarilor ajung la 320 de euro pe lună. În Constanța, pe de altă parte, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 300 de euro pe lună (la fel ca trimestrul trecut), orașul de la malul mării situându-se la același nivel de preț cu Ploieștiul.

La popul opus, singura reședință de județ unde o locuință cu două camere se poate închiria la o sumă sub 200 de euro pe lună, e Reșița. Aici, valoarea medie a unei chirii abia ajunge la 180 de euro lunar.

Bucureștiul atrage peste 50% din cererea pe marile orașe

”În ultimele trei luni din 2019, aproximativ 62.300 de potențiali chiriași au încercat să închirieze o locuință prin intermediul Imobiliare.ro. Bucureștiul a atras, în mod firesc, mai bine de jumătate din aceste căutări, anume 37.800. Pe poziția a doua în clasament a trecut Timișoara (6.100), orașul de pe Bega fiind urmat de Constanța (5.300 de căutări), Cluj-Napoca (cu 4.900 de căutări), Brașov (4.400) și Iași (3.800)”, arată Daniel Crainic, analist pe piața imobiliară. Acesta spune că, în comparație cu 2018, cererea pe piața chiriilor a crescut cu 7%, dar în comparație cu anul 2015, cererea a fost, la finele anului trecut, mai mare cu 54%.