De ce bat clopotele în sectorul lui Piedone?

Cum ieşi de la metroul de la Piaţa Sudului, se aud nişte sunete ciudate. Puse cap la cap, clinchetele par să încropească un cântec de Crăciun. După ce i se mai domoleşte uimirea provocată de surpriză, trecătorul îşi dă seama că zgomotul vine de peste drum, din staţia troleelor 73, 74 şi 77. Aici, deasupra capetelor bucureştenilor ce aşteaptă zgribuliţi pe trotuar, vreo 20 de clopote din fier, montate în vârful unor bare, cântă colinde într-o notă metalică. Se opresc 30 de secunde, după care încep iar: „Gata, băi, eşti nebun?”, zice o trecătoare grăbită, aruncând o privire duşmănoasă spre zurgălăii cocoţaţi.

„E o tâmpenie”, zice Gabriela Sătmireanu, care vinde căciuli în staţie. „Se bat încontinuu. Numai un minut stau. E jale. Îmi vine să-mi bat copiii acasă. Să vină dracu’ să le ia de aici. Eu nu ştiu, că m-aş urca sus şi le-aş opri”. Vecina de vânzări, Daniela, nu e nici ea încântată: „Toată lumea ţipă şi urlă din cauza asta. Toată lumea înjură.”

Alţii s-au obişnuit cu programul cultural-artisitic cotidian: „Nici nu-l aud uneori. Sunt cu gândurile departe”, spune un trecător.

„Mai bine îl punea pe Guţă să cânte în locul la astea”

Din când în când, clopotele tac şi oamenilor le mai dispare cuta iritată dintre sprâncene. Ghinion însă, pentru că neobositele limbi din interiorul lor încep imediat să se lovească jucăuşe de pereţii clopotelor, iar şuierăturile se răspândesc iarăşi printre pietoni şi trecători.

Mihai Andrei vinde banane pe o cutie de carton, exact sub clopotele buclucaşe montate din decembrie: „Ne-a zăpăcit. Gata, s-au dus sărbătorile”, spune omul înţepat.

„Nu sunt rele, da’ sunt prea stridente. Trebuie o melodie mai uşoară, nu aşa. E prea strident, sunt prea înalte. Trebuie note mai joase. Mai bine îl punea pe Guţă să cânte în locul la astea”, mă lămureşte un domn care aşteaptă troleul.

„Ce porcărie. Măcar să fi fost o muzică mai lentă”, crede Elisabeta Zorici, o doamnă în vârstă, încărcată cu sacoşe.

Alţii nu ştiau de muzica din staţie. Gică Cascarache, un uriaş rotofei, cu o faţă bonomă, descoperă taman atunci minunaţii clopoţei care tremură ca înfioraţi la fiecare sunet pe care îl scot: „Ce cântă astea aicea mă?”, strigă el uimit, cu un zâmbet larg şi cu privirea aţintită în sus. Omul are o variantă inedită pentru scopul în care au fost montaţi: „Ne bate clopotul la fiecare înainte să murim? Ne bate clopotul de vii.”

Apoi, i se pare că gălăgioşii metalici seamănă cu politicienii şi face o analiză care îmbină politicul şi esteticul: „Clopotul bate pentru PDSR şi PDL. Dumnezeu să-i odihnească. Băsescu e ăsta mai mare. Uite şi pe Vanghelie. Năstase s-a dus în partea asta, e cu mătuşa Tamara”. Până la urmă, îi plac şi zice că îl mai ajută pe câte un trecător să uite de foame: „E foarte bine. În fiecare zi am să vin de drag”.

Potrivit Primăriei Sectorului 4, clopotele sunt în faza de testare. Dacă se vor dovedi pe placul locuitorilor ele vor fi achiziţionate.

Dinozaurii lui Piedone îi dezbină pe trecători

La Piaţa Eroii Revoluţiei, nişte animale preistorice tronează în mijlocul intersecţiei. Un dinozaur îşi întinde gâtul lung peste spaţiul verde şi, privit de departe, pare că ameninţă Cimitirul Bellu. Mai încolo, un fel de ghionoaie zbârlită îşi cască ciocul înspre maşinile care trec prin zonă. Probabil fără nicio legătură, câţiva mineri trişti stau pironiţi cu nişte târnăcoape din lemn deasupra capetelor lângă o grotă făcută din bolovani colţoşi. Din fericire, toate aceste arătări sunt din gard viu.

„Ce e crocodil? Girafă?”, se întreabă două fete care vând căciuli şi fulare lângă metrou. Ciudăţeniile din gard viu li se par cam fără rost: „Minerii ăia, ce treabă au?”. În schimb, sunt foarte entuziasmate de pomii care se aprind seara.

Iuliana Eva, de 50 de ani, locuieşte în sectorul 5, dar crede că 4 e cel mai frumos din Bucureşti şi se plânge că Vanghelie nu e ca Piedone, care e „popular”, „rafinat şi intelectual”, „vorbeşte frumos” şi „ţine cu poporul”: „A făcut un lucru deosebit. Sunt nişte lucruri de epocă făcute. Şi din epoca de piatră. E un primar elegant, în secolul vitezei. E ceva foarte frumos şi elegant. Putem să spunem că am întrecut alte ţări prin concepţia domnului primar. E un peisaj de munte şi pietrele acelea sunt aranjate cu gust, cu farmec. Dacă veniţi iarna aicea, zici că e Micul Paris.”

„Să zică mersi că a scos mizeria din sector”

De la o vreme, sectorul 4 e împânzit de indicatoare verzi, rotunde, care ne explică unde ne aflăm. De exemplu, la băncuţele de la Constantin Brâncoveanu, înţelegem că suntem în mijlocul unei „Zone de recreere”. Citind mai jos, în dreapta, aflăm şi cine le-a făcut: „Piedone pentru tine”.

Ioana Toma, din sectorul 4, ieşită la plimbare cu nepoţica, e foarte încântată de „înfrumuseţarea pe care a făcut-o” primarul: „Eu sunt mulţumită. E şi curăţenie. La Piaţa Sudului era dezastru. Acum e mai bine”.

La fel cred şi doi tineri, care au poposit pe o altă bancă. Ei cred că banii au fost investiţi cu folos: „Mi se pare că e cel mai bun primar din sectorul 4, din ultimii zece ani. Ceilalţi primari ar trebui să-l urmeze. Începutul pare destul de bun. Parcările sunt o mare problemă. S-au înmulţit maşinile şi parcurile sunt foarte puţine”, spune unul dintre ei. Primăria Sectorului 4 promite însă că programul lor de investiţii prevede realizarea unui numar de 10.000 de locuri de parcare, în principal în zonele Reşiţa, Berceni – Olteniţa şi Progresului.

Constantin Ionaşcu, de 81 de ani, e mulţumit de Piedone şi povesteşte cum l-a întâlnit pe primar chiar în „Zona de recreere” din Brâncoveanu: „Uite şedea aici în locul acesta şi eu acolo, când a dispus să se facă treaba asta. Atunci l-am văzut şi eu pe Piedone: ieşise la plimbare. Avea un consilier pe lângă el şi spunea: Asta, asta… A făcut deschiderea asta frumoasă”.

La intersecţia Vasile Niţu cu Obregia, mai multe şiruri de bănci cu cadre de lemn au fost plasate de jur împrejurul sensului giratoriu. Pentru moment, sunt goale. Priveliştea nu e foarte atractivă, dar Petre Gheorghe e supărat pe cei care l-au criticat pe Piedone pentru că a pus băncile în mijlocul aglomeraţiei: „Da’ ce, vor invers? Să stea cu faţa invers? Asta numai nişte pensionari puteau să spună. Să zică mersi că a scos mizeria din sector” şi are şi un mesaj pentru primar: „Să nu mai lase maşinile pe trotuar pe strada Secuilor. Atât mă deranjează”.

Primăria îi asigură pe cetăţeni că, imediat ce va fi aprobat bugetul sectorului şi vor fi achiziţionate serviciile necesare, maşinile parcate ilegal vor fi ridicate.

În cazul lucrărilor din sector, Piedone a găsit contractele în derulare, în iunie 2008, a păstrat suma alocată, dar a venit şi cu iniţiative proprii (dinozaurii, palmierii, brăduţii).

Investiţiile Primăriei Sectorului 4 în amenajări urban-peisagistice (plante, ghivece, bănci, coşuri de gunoi, spaţiul verde, scuarul):

• Piaţa Eroii Revoluţiei - 660.389 lei • Piaţa Constantin Brâncoveanu - 762.184 lei • Intersecţia străzilor Vasile Niţu cu Obregia - 750.420 lei

Ideea reportajului ne-a venit după ce un cititor ne-a trimis la redacţie un e-mail în care se plângea de „sinistrele clopote” montate la Piaţa Sudului, de „fumul respirat de la ţevile de eşapament” pe băncile din mijlocul intersecţiei Vasile Niţu cu Oregia şi de „modelajele groteşti” de la Eroii Revoluţiei.

Pentru mai multe imagini, vezi Galeria.