Circa două treimi dintre femeile gravide au diverse pofte de-a lungul sarcinii. Dacă te atrage un aliment care furnizează şi nutrienţi ţie şi bebeluşului, nu ţi-l refuza, recomandă medicii.
Cele mai mult viitoare mămici au poftă de dulciuri şi alimente sărate, în timp ce unele femei însărcinate ar mânca produse picante sau grase. Există mai multe motive pentru care apar aceste pofte. Spre exemplu, unele femei pot simţi nevoia să mănânce mai multă carne roşie sau fripturi mai multe, iar acesta poate fi un semn că organismul lor are nevoie de mai mult fier pentru a susţine dezvoltarea optimă a copilul care creşte. Dorinţa de a mânca ciocolată este un indiciu că viitoarea mămică are nevoie de mai multe vitamine din grupul B.
Nu exagera cu ceea ce ai poftă. Spre exemplu, nu mânca o ciocolată întreagă dintr-o suflare. Însă dacă ai poftă de ceva dulce, de ce să nu te bucuri de o mică trataţie. Nu e nimic rău nici în a da curs unor preferinţe mai bizare, cum ar fi cea de îngheţată sau murături.
Ce să mănânci pentru ca bebeluşul să fie sănătos
1. Mănâncă o varietate de alimente de-a lungul zilei: de la două la patru porţii de fructe, patru sau mai multe legume, două-patru produse lactate şi trei surse de proteine (din carne albă sau roşie, peşte, ouă, nuci) 2. Alege mâncarea bogată în fibre, cum ar fi cerealele, pastele, fructele, legumele, pâinea integrală 3. Fii sigură că iei suficiente vitamine şi minerale în timpul perioadei de sarcină. Ar trebui să iei şi suplimente de vitamine prenatale indicate de medic 4. Consumă cel puţin patru porţii de produse lactate pe zi, pentru a-ţi asigura necesarul de 1.000-1.300 de mg de calciu pe zi; 5. Mănâncă cel puţin de trei ori pe zi produse bogate în fier pentru a acoperi necesarul de 27 de mg pe zi; Mănâncă legume cu frunze verzi
6. Ai grijă să consumi cel puţin o sursă de vitamina C în fiecare zi, cum ar fi portocale, grepfruit, papaya, broccoli, roşii. Gravidele au nevoie de 70 de mg de vitamina C pe zi 7. Alege cel puţin o sursă de acid folic, cum ar fi legumele cu fruze verzi. O femeie însărcinată are nevoie de cel puţin 0,5 mg de acic folic pe zi pentru prevenirea defectelor de tub neural la bebeluş 8. Consumă măcar o sursă de vitmiana A zilnic, pe care o poţi găsi în morcovi, cartofi dulci, spanac, caise 9. Chiar dacă dezvolţi repulsie pentru un aliment, încearcă să-l înlocuieşti cu un altul care conţine aceeaşi nutrienţi 10. Perioada de sarcină nu este un moment optim pentru a începe o dietă, pentru că regimurile alimentare fac ca organismului să-i lipsească nutrienţi esenţiali.