Băncile centrale trebuie să fie curajoase şi să ia măsuri bune pe termen lung, pe care politicienii nu le-ar lua.
Aşa consideră un fost membru al consiliului de administraţie al Băncii Angliei, Andrew Sentence, potrivit BBC.
El a afirmat că băncile centrale din Marea Britanie şi SUA trebuie să fie curajoase şi să crească ratele dobânzilor de referinţă. Sentance crede că instituţiile au devenit prea concentrate pe evoluţia pe termen scurt a anumitor factori, precum scăderea preţului petrolului.
Declaraţiile acestuia vin în contextul în care Banca Angliei a decis recent să menţină rata la nivelul minim istoric.
De cealaltă parte, guvernatorul Mark Carney a afirmat că o creştere a ratei în Marea Britanie nu trebuie neapărat să aibă legătură cu o mişcare similară a Rezervei Federale a SUA.
Sentance consideră că băncile centrale trebuie să gândească pe termen lung şi să ia măsuri care pot părea incomode pe termen scurt, mai ales pentru politicieni. Însă, efectele pozitive de pe termen lung ar trebui să cântărească mai mult.
Astfel, aceste instituţii nu ar trebui să aştepte până când devine clar că inflaţia va începe să crească, pentru că s-ar putea trezi în situaţii extrem de delicate, în care evenimentele scapă de sub control.
Niciun guvern nu ar trebui să aştepte până când se văd şi se aud toate semnalele de avertizare, pentru că atunci este prea târziu.
Economia Marii Britanii creşte de şase ani, salariile au crescut semnificativ, iar şomajul este foarte scăzut. Consiliul de administraţie al Băncii Angliei a ales, cu 8 voturi pentru şi 1 singur vot împotrivă, menţinerea neschimbată a ratei dobânzii la nivelul minim istoric de 0,5%.
Ian McCafferty, membru în consiliul de administraţie, a votat pentru o creştere cu 0,25% puncte procentuale pentru a treia lună la rând.
În SUA, oficialii Fed consideră că economia ar face faţă unei creşteri, dar este mai prudent să aştepte pentru a putea primi mai multe informaţii.