De ce animalele mari nu sunt şi cele mai rapide | VIDEO

Animalele de mari dimensiuni, de pe uscat, ar trebui să fie şi cele mai rapide, datorită picioarelor lungi? Ultima cercetare publicată în revista de specialitate Physiological and Biochemical Zoology arată de ce "mai mare" nu înseamnă şi "mai bine", atunci când vine vorba despre viteză.

Cel mai rapid animal de pe pământ nu este nici cel mai mare, dar nici cel mai mic. Este pe undeva pe la mijloc.

Profesorul Christofer J. Clemente, de la Universitatea Harvard, a precizat că mărimea este un avantaj doar până la un anumit punct. “Gândiţi-vă la mărimea unui elefant, a unui şoarece şi a unei maimuţe”.

Clemente a studiat şopârlele pentru a arăta că există diferenţe în ceea ce priveşte viteza atât la nivelul unei specii, cât şi între acestea. Motivul pentru care cercetătorul a ales să monitorizeze şopârlele se datorează faptului că adulţii au mărimi diferite, ceea ce permite o analiză perfectă asupra modului în care mărimea influenţează viteza, în cadrul aceleiaşi specii.

Concluziile studiului au arătat că şopârlele de dimensiuni medii sunt şi mai rapide. Iar cercetătorii de la Harvard au aflat şi de ce. După ce a aplicat pe corpul şopârlelor senzori care să înregistreze mişcarea acestora, echipa de la Harvard a realizat simulări pe calculator prin care au comparat caracteristicile locomotorii  - viteza şi mărimea pasului.

“Am descoperit că viteza este puternic influenţată de dimensiunea paşilor. După o anumită mărime, şopârlele îşi schimbau modul de a alerga, credem noi din cauza unei scăderi a abilităţii muşchilor şi a oaselor de a face faţă unei mase corporale mai mari. Ideea este că la şopârlele mai mari, picioarele nu mai pot duce cu uşurinţă întreaga greutate a corpului. Astfel că şopârlele mai mari îşi schimbă modul de a alerga şi devin mai lente”, a precizat profesorul Christofer J. Clemente, de la Universitatea Harvard.

Studierea fenomenului în cadrul unei specii poate clarifica dilema şi în cazul animalelor care aparţin alor specii şi oferă un răspuns la întrebarea: ”De ce animalele mari nu sunt şi cele mai rapide?”.

“Animalele mari sunt destul de apropiate pe scara evoluţiei. Astfel că devine tot mai dificil să apreciem dacă ele sunt mai lente din cauza unor motive ce ţin de biomecanică, de mărime, sau dacă de vină sunt alţi factori care pornesc de la o istorie evoluţionistă comună”, a apreciat Clemente în finalul studiului său, citat de publicaţia sciencedaily.com.

Top 10 al celor mai rapide animale de uscat: <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/AzRIW21rvxE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>