La 5 iulie 1946, Louis Reard lansa, la bazinul Piscine Molitor din Paris, creația intitulată bikini. Alcătuită din două piese. Vreo patru triunghiuri...
Ce îi venise acestui inginer mecanic parizian să...facă așa ceva? Louis preluase, pe la începutul anilor '40, afacerea cu lenjerie intimă a mamei sale. Ideea conceperii bikinilor i-a venit atunci când a văzut, pe plajele din Saint-Tropez, cum doamnele și domnișoarele rulau extremitățile costumelor de baie pentru a se bronza pe o suprafață mai mare a corpului. Un alt francez lansase, în mai 1946, ''Atome'' – promovat drept ''cel mai mic costum de baie''. Numele nu era întâmplător, atomul fiind cea mai mică particulă de materie descoperită până la acel moment, potrivit www.randomhistory.com.
Dar „Atome” era nimic pe lângă ce avea să pună în practică Reard, tot ]n 1946, dar în iulie. Patru triunghiuri sexy care vor face mai mult decât istorie. Era dezvelită inclusiv zona ombilicală, iar materialul folosit pentru realizarea unui costum bikini era atât de subțire și sumar, încât ''putea fi trecut printr-o verighetă'', potrivit declarațiilor lui Reard.
Numele provine de la Atolul Bikini, din Insulele Marshall, unde, în 1946, Statele Unite ale Americii au efectuat teste ale bombelor nucleare. Reard a dorit să arate că știa ce furtună va produce ''scandaloasa'' lui creație. Ce a urmat? În multe țări costumul său de baie a fost interzis. Chiar în iulie 1946, Louis Reard nu reușise să convingă niciuna din fotomodelele cunoscute din Franța să facă reclamă costumului său de baie. Cu o excepție: o tânăra de 19 ani, Micheline Bernardini, animatoare la cazinoul din Paris!
De atunci au trecut, iată, 70 de ani și, ironia sorții, bikinii sunt devansați acum de costumele de baie întregi, considerate „glam”. În așteptarea unui alt inginer mecanic care să dezvelească burice, costumele de baie rămân la cheremul istoriei și, de ce nu, al creativității.