Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2010 a fost de 513,64 miliarde lei, în scădere cu 1,3% faţă de anul 2009, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS). Economia a scăzut din cauza rezultatelor proaste în construcţii, agricultură, comerţ şi servicii. Creşterile din industrie şi servicii pentru firme nu au reuşit să contrabalanseze celelalte scăderi.
Volumul valorii adăugate brute din agricutură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură s-a redus cu 0,8%, anul trecut, faţă de 2009, potrivit datelor INS.
Sectorul construcţiilor s-a prăbuşit cu 10,7%, iar în comerţ, repararea maşinilor, hoteluri şi restaurante scăderea s-a cifrat la 4%. Alte servicii s-au redus cu 2,8%. Totodată, impozitele nete pe produs s-au redus cu 2,5%.
Scăderile pe linie au fost determinate în mare parte şi de decizia Guvernului de a majora TVA de la 19% până la 24%, începând cu 1 iulie 2011. Suprapusă peste reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, tot cu această dată, decizia a dus la scăderea bruscă şi puternică a consumului populaţiei.
Astfel, consumul final total a scăzut cu 2,1% în anul 2010, comparativ cu anul precedent, în special pe seama diminuării cu 3,9%, respectiv 3,2% a cheltuielii pentru consumul individual şi colectiv al administraţiilor publice, dar şi din cauza scăderii cheltuielilor pentru consumul gospodăriilor populaţiei cu 1,6%.
Veştile bune Cifrele INS relevă şi care sunt motoarele economiei care ne vor scoate din recesiune. Astfel, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la exporturi. Acestea au urcat cu 13,1%, în 2010 faţă de 2009.
De altfel, companiile din domeniu anunţaseră încă de anul trecut că exporturile au depăşit în 2010 valorile de dinaintea crizei. Vestea bună este că bilanţul arată bine nu doar din punct de vedere al valorilor produselor exportate, ci şi datorită creşterii ponderii produselor cu valoare adăugată mai mare. În paralel cu exporturile, au crescut şi importurile, însă într-un ritm ceva mai mic, de 11,6%.
Deşi nu se simte încă în întreaga economie, o parte dintre companiile româneşti sărbătoresc deja ieşirea din criză. Industria a crescut cu 5,1%, anul trecut.
O creştere uşoară, cu 0,8%, s-a înregistrat la activităţile financiare, imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi.