Nuclearelectrica (SNN) a încheiat în 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) cu Compania Nationala a Uraniului (“CNU”) pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2.
Acest preţ putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contract cu acordul părţilor, au declarat pentru EVZ reprezentanţi ai CNU.
„CNU a livrat, conform contractului, UO2 la preţul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioadă de aproximativ doi ani, dupo care din luna decembrie 2015 nu şi-a mai îndeplinit obligaţiile contractuale, ofertând un preţ mult mai mare decât preţul pieţei şi sistând livrarea de pulbere de UO2”, au declarat aceştia.
În acest context, au mai explicat reprezentanţii Nuclearelectrica, contractul s-a reziliat pentru neîndeplinirea obligaţiei de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN. SNN ar fi fost astfel în imposibilitatea legală şi financiară de a continua contractul cu CNU, rezilierea operând de drept în baza contractului ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de livrare de către CNU.
„Conform cadrului legislativ aplicabil, SNN a iniţiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă de urgenţă între cei doi furnizori calificaţi, CNU şi Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preţ, SNN a declarat câştigătoare compania Cameco, preţul ofertat de acest furnizor fiind preţul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub preţul ofertat de CNU, la nivelul preţului de piaţă, cu toate taxele incluse.
În prezent, SNN are asigurat necesarul de UO2 pentru funcţionare în condiţii normale”, au explicat reprezentanţii companiei.
SNN şi RAAN sunt două entităţi separate, cu activităţi diferite, a căror relaţie a fost una comerciala, SNN achiziţionând apa grea produsa de RAAN pentru procesul de operare.
„Situaţia actuală a RAAN este una regretabilă, dar SNN, în calitatea sa de producător, nu se poate implica în gestionarea situaţiei unui alt actor economic. Soluţiile în cazul RAAN aparţin integral autorităţilor statului. SNN este responsabilă pentru asigurarea necesarului de materie prima aferent operarii, iar, în prezent, acest necesar este asigurat”, au explicat reprezentanţii SNN.
Oficialii SNN au vorbit şi despre decizia mutării întregului stoc de apă grea al RAAN - suficient pentru a asigura necesarul centralei nucleare de la Cernavodă pentru următorii 50 de ani - în patrimoniul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
„Având în vedere interesul major al SNN de a-şi asigura materia primă necesară, orice decizie a autorităţilor care facilitează acest aspect este benefică”, au declarat reprezentanţii SNN.