Thomas Alva Edison, cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor ştiinţifice (1903 brevete). Pe 21 noiembrie 1877, Edison anunţa lumii inventarea fonografului într-un mod inedit: primele sunete înregistrate au fost versurile poeziei "Mary had a little lamb" ("Mary a avut un miel mic"), recitate de către inventator.
Aparatul său conţinea aceleaşi elemente ca cele ale fonoautografului Scott, însă ca mediu de înregistrare folosea un cilindru spiralat acoperit cu o foiţă de cositor (asemănătoare foliei de aluminiu de mai târziu), imprimată în adâncime la viteza de 60 de rotaţii pe minut. Deşi încântat de reuşita experimentului, Edison a fost uimit de sunetul propriei sale voci, uşor metalic. Va repeta experimentul pentru un prieten care lucra la "Scientific American".
Iată impresiile acestuia referitoare la experimentul din noiembrie 1877: "S-a spus că ştiinţa nu are nimic senzaţional; că este de natură intelectuală, nu emoţională; dar în mod cert nici un alt lucru imaginabil nu poate crea o senzaţie mai puternică, nu poate trezi cele mai vii emoţii umane ca reauzirea vocilor celor morţi. Şi totuşi, ştiinţa anunţă acum că acest lucru a devenit posibil şi poate fi realizat... Sunetul vocii a devenit, cum s-ar spune, nemuritor".
Fonograful reprezintă una dintre acele invenţii pe cât de practice, pe atât de romantice! A apărut într-un moment istoric plin de descoperiri în domeniul electronicii şi acusticii şi în care se considera că nimic nu este imposibil. Totodată, a fost iniţiat un şir lung de invenţii similare, interconectate prin tehnologia optică sau acustică, produse de mai mulţi oameni într-o perioadă relativ scurtă.