De câţi bani are nevoie Europa în 2012 pentru a nu declara faliment
- Cristina Sb îrn
- 29 decembrie 2011, 13:46
2012 va fi anul în care stale europene trebuie să arate că sunt capabile să pună capăt crizei care ameninţă moneda unică şi chiar existenţa Uniunii Europene. Acordul care impune disciplina bugetară cerută de Paris şi Berlin ar putea fi definitivat până la sfârşitul lunii martie. Europa trebuie să recâştige încrederea pieţelor pentru că nu puţini sunt banii pe care trebuie să-i atragă anul viitor.
Numai în primul trimestru guvernele vor trebui să se refinanţeze cu 300 de miliarde de euro, băncile vor avea nevoie să emită obligaţiuni în valoare de 250 de miliarde de euro, în timp ce companiile din sectorul nefinanciar au nevoie de împrumuturi de circa 200 de miliarde de euro, potrivit unei analize AFP. Prin urmare, la nivelul întregului an, Europa are nevoie de cel puţin 3.000 de miliarde de euro.
Prima lună a anului viitor va aduce şi un posibil acord dintre Grecia şi băncile care au creditat-o pentru a pune în practică reducerea la jumătate a datoriei sale publice. Negocierile, aflate încă în desfăşurare, nu sunt deloc uşoare.
Analiştii speră că odată cu definitivarea acordului care impune disciplina cerută de Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, se va da şi mână liberă Băncii Centrale Europene, singura capabilă să stingă "incendiul" cu forţa sa financiară potenţial nelimitată, pentru a acorda mai multă asistenţă statelor fragile.
Pregătiri pentru dezastru
Nu mai este pentru nimeni o noutate faptul că atât companiile, cât şi unele state se pregătesc pentru cele mai rele scenarii, inclusiv pentru destrămarea zonei euro.
Băncilor britanice li s-a sugerat de către autoritatea lor de supraveghere (FSA) să elaboreze planuri preventive pentru a face faţă celor mai negre scenarii, în timp ce în SUA şi în Asia companiile se pregătesc deja pentru sfârşitul monedei comune europene.
Dezastrul mai poate fi oprit, iar 2012 va fi anul în care europenii vor trebui să dea dovadă de solidaritate, chiar dacă acest lucru însemnă mai multă integrare, austeritate şi o disciplină bugetară.