Carpaţii de pe Lună şi Jiul de pe Marte, Eminescu de pe Mercur şi Elena Văcărescu de pe Venus. Sunt doar câteva dintre numele româneşti de pe cer, care denumesc regiuni de pe planete, asteroizi dintre Marte şi Jupiter sau comete.
Un italian îndrăgostit de România şi mai ales de zona Moldovei a botezat un asteroid "Piatra Neamţ". Se întâmpla în 2010, când asteroidul cu numărul 100.897 primea şi numele oraşului moldovenesc.
Caronia a descoperit trei asteroizi până acum. Al doilea dintre asteroizi - descoperit de Caronia împreună cu Luciano Tesi, în mai 1998 - a primit numele Piatra Neamţ. Într-o discuţie cu evz.ro, italianul explică de ce a propus această denumire şi ne dă detalii despre asteroid.
Asteroidul Piatra Neamţ, un pitic în spaţiu
La 2 martie 2011, asteroidul 100.897 Piatra Neamţ se afla la 292 de milioane de kilometri de Pământ. Diametrul corpului, situat în Centura Principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, este unul destul de mic (3,2 kilometri). Asteroizii mari din această Centură Principală au diametre de zeci sau chiar sute de kilometri. Există în această centură un asteroid cu un diametru de aproape 1.000 de kilometri, Ceres. Începând cu anul 2006, asteroidul Ceres a fost "promovat" la gradul de planetă pitică.
În primul rând, italianul a ales Piatra Neamţ pentru că soţia sa, româncă, s-a născut în acest oraş. Atras de regiunile Moldovei, italianul şi familia s-au mutat la Piatra Neamţ în 2001.
Şi, dacă tot a ales să îşi trăiască viaţa la Piatra Neamţ, a hotărât să popularizeze astronomia în oraşul moldav. "De aproximativ trei ani, în Piatra Neamţ există o asociaţie de astronomi amatori fondată de mine, o filială a SARM (Societatea Astronomică Română de Meteori - n.r.)", spune el.
Salonta, primul oraş românesc de pe cer
Piatra Neamţ nu este însă singurul oraş din România după care a fost botezat un corp ceresc. Primul a fost Salonta, dar şi două mici sate (Iazu şi Batoş). Vă prezentăm mai jos, pe secţiuni, imagini şi detalii despre bucăţile din Cosmos care poartă nume româneşti.
Trebuie spus de la bun început că sunt mii de asteroizi numiţi după personalităţi sau regiuni din diverse ţări ale lumii. De exemplu, dacă luăm cazul Rusiei, găsim zeci de corpuri cu nume ruseşti - ca asteroizii 3453 Dostoevsky, 2266 Tchaikovsky, 2575 Yesenin, numiţi după personalităţi ca Feodor Dostoievski, Piotr Ilici Ceaikovski şi Serghei Esenin; de asemenea, există asteroizi numiţi în continuare Stalingrad şi Leningrad, vechile denumiri pentru Volgograd şi Sankt Petersburg.
Mai jos o să vă prezentăm, pe secţiuni, numele româneşti de pe cer.
Asteroizi cu nume româneşti
Mai mulţi asteroizi dintre Marte şi Jupiter au primit denumiri inspirate de mari artişti, scriitori şi astronomi români.
<div class="dipity_embed" style="width:600px"><iframe width="600" height="400" src="http://www.dipity.com/danarsenie/Asteroizi-cu-nume-romane-ti-Mari-Romani/?mode=embed&#list" style="border:1px solid #CCC;"></iframe><p style="margin:0;font-family:Arial,sans;font-size:13px;text-align:center"><a href="http://www.dipity.com/danarsenie/Asteroizi-cu-nume-romane-ti-Mari-Romani/">Asteroizi cu nume româneşti</a> on <a href="http://www.dipity.com/" />Dipity</a>.</p></div>
Asteroizi cu nume de localităţi, regiuni şi ape din România
Transilvania şi Salonta sunt numele a doi asteroizi descoperiţi de astronomii maghiari. Două mici sate din România, Iazu şi Batoş, şi-au găsit şi ele locul între Marte şi Jupiter.
<div class="dipity_embed" style="width:600px"><iframe width="600" height="400" src="http://www.dipity.com/danarsenie/Asteroizi-cu-nume-de-localit-i-regiuni-i-ape-din-Romania/?mode=embed&#list" style="border:1px solid #CCC;"></iframe><p style="margin:0;font-family:Arial,sans;font-size:13px;text-align:center"><a href="http://www.dipity.com/danarsenie/Asteroizi-cu-nume-de-localit-i-regiuni-i-ape-din-Romania/">Asteroizi cu nume de localităţi, regiuni şi ape din România</a> on <a href="http://www.dipity.com/" />Dipity</a>.</p></div>
Nume româneşti pe planete
Cele mai multe denumiri româneşti sunt ale unor cratere de pe Venus şi Marte. Pe Mercur, găsim şi un crater Eminescu. Astfel, poetul naţional are de două ori numele pe cer. Pe lângă crater, există asterodiul 9495 Eminescu, între Marte şi Jupiter.
<div class="dipity_embed" style="width:600px"><iframe width="600" height="400" src="http://www.dipity.com/danarsenie/Nume-romane-ti-pe-planete/?mode=embed&#list" style="border:1px solid #CCC;"></iframe><p style="margin:0;font-family:Arial,sans;font-size:13px;text-align:center"><a href="http://www.dipity.com/danarsenie/Nume-romane-ti-pe-planete/">Nume româneşti pe planete</a> on <a href="http://www.dipity.com/" />Dipity</a>.</p></div>
Nume româneşti pe Lună şi cometele Daimaca
Munţii Carpaţi există şi pe Lună, sub numele de Montes Carpatus. Pe satelitul natural al Pământului găsim şi un crater ce poartă numele lui Spiru Haret. Victor Daimaca este însă singurul român al cărui nume a fost împrumutat unei comete.
<div class="dipity_embed" style="width:600px"><iframe width="600" height="400" src="http://www.dipity.com/danarsenie/Nume-romane-ti-pe-Lun-i-cometele-Daimaca/?mode=embed&#list" style="border:1px solid #CCC;"></iframe><p style="margin:0;font-family:Arial,sans;font-size:13px;text-align:center"><a href="http://www.dipity.com/danarsenie/Nume-romane-ti-pe-Lun-i-cometele-Daimaca/">Nume româneşti pe Lună şi cometele Daimaca</a> on <a href="http://www.dipity.com/" />Dipity</a>.</p></div>
Surse: astro-urseanu.ro, Wikipedia, nofs.navy.mil
CITIŢI ŞI: Povestea asteroidului 10.034 Bîrlan
Iată şi harta asteroizilor cu nume româneşti, poziţionaţi pe orbite dintre Marte şi Jupiter. Reprezentarea grafică a fost realizată de un specialist al Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti