Cercetătorii spun că cerealele conţin multe fibre şi tocmai de aceea ar trebui să nu lipsească din hrana zilnică.
Adulţii au nevoie de 25-35 de grame zilnic de cereale integrale, pentru a-şi păstra sănătatea. Pâinea neagră şi produsele pe bază de făină integrală ajută digestia şi scad riscul de cancer colorectal şi de pancreas.
Inima are nevoie de cereale integrale, fiindca acestea diminuează colesterolul rău şi trigliceridele. Astfel, scad tensiunea arterială, care este cel mai mare factor de risc pentru apariţia bolilor de inimă. Oamenii care consumă multe cereale integrale nu au probleme cu greutatea, deoarece acestea favorizează o mai îndelungă saţietate.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale cerealelor integrale este că ajută la normalizarea glicemiei. Astfel, persoanele care consumă pâine şi produse din faină integrală şi orez brun îşi diminuează riscul de a se îmbolnăvi de diabet tip 2. Cerealele integrale sunt bogate în vitamina B, tiamină, riboflavină şi niacin, importante pentru asigurarea unui bun metabolism. De asemenea, conţin fier, care previne anemia, magneziu, pentru soliditatea oaselor şi seleniu, ce protejează împotriva îmbătrânirii şi zinc, pentru întărirea sistemului imunitar.