Persoanele fizice care aleg să instaleze, să modifice sau să schimbe sistemul de încălzire al locuinței proprii, în așa fel încât să folosească energie regenerabilă, pot cere, de azi și până pe 24 octombrie, un ajutor de stat de până la 8.000 de lei, în cadrul programului „Casa Verde”.
Prin „Casa Verde”, persoanele fizice sunt încurajate să folosească sisteme de încălzire a locuinței ce au la bază energia regenerabilă, indiferent că asta înseamnă instalarea unui nou sistem sau adaptarea ori înlocuirea sistemelor clasice.
Concret, persoanele fizice pot cere până la 3.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru a-și instala panouri solare presurizate sau până la 8.000 de lei pentru instalarea unor pompe de căldură (exclusiv pompele de căldură aer-aer). Așadar, sunt eligibile pentru finanțare cheltuielile de achiziție a sistemelor de încălzire ce folosesc energie regenerabilă și cele cu montajul și punerea în funcțiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, în măsura în care sunt făcute doar după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, potrivit avocatnet.ro.
Condițiile necesare pentru participarea în program
Persoanele fizice pot să se înscrie în programul „Casa Verde” dacă au, înainte de toate, domiciliul în România. Totodată, acestea trebuie să fie proprietari sau coproprietari ai terenului și ai casei pentru care se va instala sistemul de încălzire nepoluant, iar imobilele să nu facă obiectul unui litigiu în instanță, unei revendicări legale ori unei proceduri de expropriere pentru utilitate publică.
Alte condiții sunt ca solicitanții să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale, să nu fi fost condamnați în trecut pentru infracțiuni contra mediului și să nu fi primit, în sesiunile din anii anteriori ale programului, pentru aceeași casă, finanțare pentru sistemul de încălzire
Persoanele fizice care vor fi acceptate în program vor trebui să se prezinte la agențiile județene pentru protecția mediului pentru a semna contractul de finanțare nerambursabilă. Acesta are o valabilitate de 12 luni de la data semnării, în timp ce proiectul de schimbare a sistemului de încălzire trebuie finalizat în zece luni de la semnare. În fine, în cadrul termenului de zece luni, după finalizarea proiectului, beneficiarul va putea să depună cererea de decontare.