"Daunatorii" din Senat ameninta recolta

Un amendament care a trecut de plen poate bloca timp de doi ani acordarea subventiilor in agricultura.

Marti, 20 martie, ar putea fi considerata o zi cu trei ceasuri rele pentru agricultura romaneasca. Manati de un populism fara margini, senatorii care au reusit sa stranga la limita cvorumul in Camera superioara a Parlamentului Romaniei au votat un amendament care ar putea pune pe butuci agricultura romaneasca.

Un amendament propus de Gheorghe Funar (PRM) schimba total filosofia acordarii platilor directe in agricultura, chiar daca el contravine unui regulament al Consiliului European (Regulamentul 1782/2003).

Astfel, daca modificarile propuse de Funar vor trece si de Camera Deputatilor, agricultorii romani isi pot lua adio vreo doi ani de la platile directe si cele nationale - intr-un cuvant de la ceea ce cunosteau pana acum drept subventii pentru agricultura.

Amendamentul „Funar”

Practic, profitand de lipsa de informare a colegilor sai senatori, dar si de faptul ca Ministerul Agriculturii s-a marginit sa trimita ca sustinator al unei legi un secretar de stat cam „proaspat” in functie - UDMR-istul Toke Istvan - Gheorghe Funar a propus diminuarea suprafetelor care pot beneficia de subventii comunitare si nationale.

Astfel, la votul final pe proiectul de lege privind aprobarea OUG 125/2006 (pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007), Funar a propus ca suprafata minima pentru care se poate primi plata sa fie de 0,5 hectare - fata de 1 hectar cat prevede legea. De asemenea, suprafata parcelei minime a fost modificata de la 0,3 hectare la 0,1 hectare.

„Acest amendament al meu a fost avut in vedere si de catre reprezentantii PSD. (...) In opinia mea, este necesara reducerea acestor suprafete si sper, doamnelor si domnilor senatori, sa-i sprijiniti cu adevarat, prin votul dumneavoastra, pe alegatorii care v-au trimis in parlament, pentru a-i sustine in acest caz”, a afirmat Funar in plenul Senatului.

Zis si facut! Senatorii au votat cu 36 de voturi pentru, 22 impotriva si doua abtineri amendamentul, sustinut de la tribuna si de senatorul PSD Petre Daea, fost secretar de stat la Agricultura in perioada in care Romania a negociat conditiile si suprafetele cu reprezentantii Comisiei Europene.

Reprezentatul Ministerului Agriculturii a avut doar o „zvacnire”: in loc sa explice care sunt repercusiunile unei asemenea decizii, s-a multumit sa spuna ca guvernul nu sustine acest amendament.

Blocaj

Cat ne costa 36 de voturi

Daca ordonanta de urgenta va trece si de Camera Deputatilor - Camera decizionala pentru acest act normativ - consecintele pot fi grave pentru agricultorii din Romania. Ministrul de resort, Dan Motreanu, sustine ca platile directe si complementare ar putea fi blocate si doi ani, pana cand se incheie o noua runda de negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene. Forul de la Bruxelles trebuie sa accepte, in acest caz, o noua schema de plati pentru fermele din Romania.

Anul acesta, producatorii agricoli romani beneficiaza pentru prima data de sistemul european de plati. Incepand cu 1 martie si pana pe 15 mai, fermierii pot depune la sediile din tara ale Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura dosarele pentru primirea acestor subventii.

Decizia senatorilor poate sa blocheze intregul sistem pentru care Ministerul Agriculturii a cheltuit zeci de milioane de euro si a angajat peste 4.500 de functionari. Primele subventii europene ar trebui sa ajunga la fermieri in toamna acestui an, cel mai probabil in luna octombrie.