Datornicii, în pericol de a fi debranșați. Ce pregătește Guvernul celor care au restanțe la plata energiei electrice și gaze
- Antonia Hendrik
- 5 august 2021, 15:16
Potrivit unui proiect de ordonanţă lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei, sute de mii de români riscă să rămână fără curent electric şi gaze naturale dacă nu-şi plătesc facturile.
Mulţi români au profitat de OUG din 15 mai 2020, emisă în perioada pandemiei, şi nu au mai plătit facturile la gaze şi energie electrică. În acest sens, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect care să elimine interdicția de debranșare a clienților de la rețelele de furnizare a electricității sau gazelor naturale.
Potrivit articolului 72 al OUG 70/2020, “pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.
Furnizorii nu mai pot susține neplata facturilor în starea de alertă
Datornicii vor avea 90 de zile pentru achitarea debitelor restante
Acestea sunt motivele pentru care Guvernul vrea joi să dea o noua Ordonanță de Urgență prin care să abroge prevederile art. 72, alin (1) din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 70/2020, care permit – în condiții contractuale reglementate - deconectarea clienților finali rău-platnici.
"De asemenea, este avută în vedere și includerea unei perioade de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții finali care au beneficiat de prevederile art. 72, alin (1) ale Ordonanței de Urgență nr. 70/2020 nu pot fi deconectati pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceștia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică și/sau gaze naturale și în funcție de situația proprie, soluții pentru achitarea debitelor restante.", se mai arată în documentul citat.