Datornicii au căzut din lac în puț. Fiscul nu mai blochează conturile, a pasat misiunea la bănci

Datornicii au căzut din lac în puț. Fiscul nu mai blochează conturile, a pasat misiunea la bănci

După înlocuirea lui Ionuț Mișa de la conducerea ANAF cu Mihaela Triculescu, instituția este degrevată de una dintre cele mai ingrate sarcini, nu va mai pune poprire pe conturile datornicilor.

Misiunea revine unei companii de servicii financiare, Transfond. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că transferul serviciului va diminua neplăcerile datornicilor. În mod surprinzător, după ce Fiscul a blocat ani în șir conturile contribuabililor, ministrul spune că ANAF nu are un sistem care să evite neplăcerile.

„Am avut o discuţie cu cei de la Transfond, care vor prelua această funcţie de la ANAF, pentru a rezolva situaţia acelor popriri nejustificate, întârzieri şi neplăceri create sau aduse unui contribuabil, din lipsa unui sistem la nivelul ANAF-ului care să evite astfel de situaţii”, a anunţat ministrul. Transfond este o companie de servicii financiare din România, constituită din 25 de bănci care deţin 66,67% din acţiuni. Cel mai mare pachet de acţiuni este controlat de Banca Naţională a României (BNR), cu o treime din capital. În prezent, Transfond este administratorul şi operatorul Casei de Compensare Automată de Plăţi Interbancare, precum şi furnizor de servicii de facturare şi arhivare electronică.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Fără „lista rușinii”

Ministrul de Finanțe a mai declarat că ANAF este într-o continuă schimbare și că procedurile se vor simplifica mult. Prima măsură care ar fi renunțarea la publicarea listei rușinii. Persoanele fizice care au conturile poprite nu vor mai figura pe site-ul ANAF chiar din această lună, a promis ministrul.

Lucrurile se vor schimba în această direcţie: adică simplificări de forme în ceea ce înseamnă modul în care se lucrează la ANAF, modul de informatizarea.

 

Aliatul tradițional al PSD, șah la Finanțe

Ministrul Finanțelor a mizat pe beneficiile aduse de OUG privind măsurile fiscale, inclusiv taxa pe lăcomie. Adoptată de Guvern în ultima lună a anului trecut, ordonanţa ar putea pica testul Parlamentului în condițiile unei majorități fragile a PSD și în lipsa susținerii acesteia de către partenerul tradițional, UDMR. Președintele Kelemen Hunor a declarat, ieri, că dezbaterea actului normativ în Parlament va merge foarte încet și că formațiunea pe care o conduce nu va susține OUG.

„Nu a existat o dezbatere și nici un studiu referitor la consecințele introducerii acestor măsuri fiscale. S-a făcut cu câteva zile înainte de terminarea anului, nici companiile, nici societatea, nimeni nu poate fi pregătit pentru o astfel de schimbare şi nu este bine să faci brusc, şase luni măcar ar trebui să laşi, aşa cum scrie şi în legislaţia noastră internă, pentru ca toată lumea să se pregătească pentru o modificare fiscală”, a declarat liderul UDMR. El a adăugat că măsurile brutale în zona fiscală sunt contraproductive.

Kelemen Hunor a mai spus că este posibil ca Parlamentul să respingă OUG. Probabil pe asta mizează și companiile care au contestat măsura. Printre cei care au anunțat că își închid afacerile în luna ianuarie s-au numărat proprietarii sălilor de jocuri de noroc. Nu doar că nu au închis, ci au plusat cu oferte care atrag și mai mulți clienți.