Creanţele companiilor vor fi compensate din oficiu cu cele ale statului, nu doar la cerere, cum prevede legea în vigoare, iar procesul de executare silită va fi suspendat pentru firmele care au de încasat bani de la buget sau TVA de recuperat, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Guvernul a adus ieri modificări Codului Fiscal, adoptând o Ordonanţă de Urgenţă, care are în vedere trei noi măsuri care să sprijine mediul de afaceri.
"În primul rând, am diminuat nivelul dobânzii creanţelor fiscale neachitate la termen. Apoi am reglementat posibilitatea neînceperii executării silite dacă agentul economic depune o cere de rambursare. Astfel, dacă firma are de primit bani de la stat nu se începe executarea silită, iar dacă a fost demarată va fi suspendată. Cea de-a treia măsură reglementată are în vedere compensarea datoriilor de drept, fără a mai fi nevoie de cerere formulată în acest sens", a explicat premierul Emil Boc.
În privinţa dobânzilor penalizatoare pentru creanţele neachitate la termen, ministrul Gheorghe Ialomiţeanu a precizat că acestea au fost reduse de la 0,05% la 0,04% pe zi. Totodată, el a aduăgat că nu se vor mai calcula majorări de întârziere pentru datoriile companiilor dacă acestea au sume de încasat de la stat.