În ultimii șapte ani datoriei publice în moneda națională s-a dublat, cu o creștere de la 157 miliarde lei, în anul 2010, la 300 miliarde lei, la sfârșitul anului trecut.
Creșterea produsului intern brut menține datoria publică, în pofida creșterii nominale, la un nivel acceptabil ca raport din PIB. România se află de mulți ani printre țările europene cu o rată a datoriei publice de sub 60% din PIB, prag cerut de Tratatul de la Maastricht.
Doar jumătate din cele 28 de state ale Uniunii Europene au o datorie publică mai mică de 60% din PIB. Printre ele Polonia, Slovacia, Suedia sau Cehia, iar cele mai mici niveluri ale datoriei publice le înregistrează Estonia (8,7%), Luxemburg (22,2%) și Bulgaria, 24% din PIB, scrie RFI.
Începând cu anul 2016, datoria publică a României a început să crească, în 2018 explodând pur și simplu. În primele șapte luni ale anului, datoria totală a ajuns la 97,5 miliarde euro.
Specialiștii în economie susțin că o criză similară cu cea din 2018 se poate repeta, chiar dacă va fi denumită recesiune. Criza va veni din cauza unui model de creștere bazat pe consum și din creșterea datoriilor, subliniază experții.