A fost decisă data Referendumului pentru Familie

A fost decisă data Referendumului pentru Familie

Curtea Constituțională a dat, ieri, aviz pozitiv Legii de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. În perioada următoare urmează să fi e organizat referendumul pentru revizuirea legii.

Legea de revizuire a Constituției a fost adoptată, săptămâna trecută, de Senat, în calitate de for decizional. Curtea Constituțională s-a sesizat din oficiu, iar avizul a fost pozitiv după ce judecătorii constituționali au dat șapte voturi pentru și două împotrivă.

Start la campanie

În timp ce modificarea Constituției se dorește a fi o inițiativă cetățenească, partidele politice se acuză între ele de politizarea referendumului și au început campania electorală. USR nu și-a asumat inițial o poziție clară pentru revizuirea Constituției, ceea ce a dus la neînțelegeri în vârful partidului, soldate cu demisia lui Nicușor Dan. La votul din Senat, parlamentarii USR au votat în bloc împotriva revizuirii Constituției. Fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloș, a acuzat Puterea că utilizează referendumul ca pe un instrument politic și a îndemnat la boicotarea referendumului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Absenteismul, marele risc

Social-democrații se pregătesc să desfășoare o campanie amplă pentru mobilizarea la referendum. Conducerea PSD a decis să ia în calcul organizarea pe două zile a referendumului, pe 6 și 7 octombrie, pentru a crește prezența la vot în vederea validării scrutinului. Pentru desfășurarea pe parcursul a două zile, Guvernul ia în calcul modificarea Legii referendumului printr-o OUG.

„Ar fi perfect o Ordonanță de Urgență, din punctul meu de vedere, pentru că nu afectează drepturi și libertăți fundamentale, dimpotrivă, le susține. De asemenea, este justificată din toate punctele de vedere, ca oportunitate, urgență. Și, mai mult decât atât, revizuirea precedentă a Constituției s-a făcut prin referendum organizat pe parcursul a două zile, adică am și un precedent. Eu sunt de părere că Guvernul trebuie să emită o Ordonanță de Urgență care să facă toate modificările necesare”, a declarat senatorul PSD, Șerban Nicolae.

Potrivit Autoritatății Electorale Permanente, în ultima raportare, erau 18.917.495 cetățeni români cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249. O altă condiție pentru validarea consultării populare este ca cel puțin 25% dintre voturi să fie valide.

Juniori Vs. Seniori în PNL

PNL acuză social-democrații de politizarea referendumului pentru familie, pentru a ascunde eșecul guvernării. „Este un eşec, de exemplu, în indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, în criza pestei porcine, în lipsa acută a banilor de investiţii. Nimeni nu cred că poate săşi imagineze că domnii Dragnea şi Tăriceanu chiar mureau de grija familiei tradiţionale”, declara prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan. Liberalii au făcut mai ușoară trecerea legii de Senat, nu au făcut opoziție social-democraților, pe care i-au acuzat de politizare, iar cei mai mulți liberali au votat pentru organizarea referendumului. Doar patru senatori liberali s-au abținut și niciunul nu a votat împotrivă. Liberalii se vor implica în campanie și vor mobiliza electoratul. Cu o viziune diferită asupra referendumului, spre deosebire de seniorii din partid, șefa tinerilor liberali, Mara Mareș, declara, ieri, că „își dorește din suflet să nu se atingă pragul de validare”. Tânăra liberală a îndemnat la boicotarea referendumului, spre deosebire de colegii săi, care se declară adepții valorilor de familie și ai tradiției.

 

Referendumul nu va fi supravegheat electronic

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot, care are rolul de a preveni votul ilegal, nu va fi folosit la Referendumul pentru revizuirea Constituției. Mai multe organizații neguvernamentale au solicitat premierului Viorica Dăncilă introducerea Sinstemului de monitorizare. Acest sistem este folosit, potrivit legislaţiei, la alegerile locale şi parlamentare, însă nu există temei legal şi pentru referendumuri. Organizațiile atrag atenția că există lipsuri legislative privind organizarea și desfășurarea referendumului și spun că legislația în vigoare este deficitară și nu reglementează, conform normelor internaționale în domeniu, procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestații, cele privind observarea sau crearea transparenței necesare pentru a asigura încrederea publică în proces. „Una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, care a fost introdus pentru alegerile locale și alegerile parlamentare”, se arată în scrisoarea organizațiilor transmisă premierului.