DARIUS VÂLCOV A PLAGIAT jumătate din TEZA sa DE DOCTORAT în Economie

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat, potrivit ziaristei Emilia Șercan. Vâlcov și-a susținut teza în 2008 la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Științe Economice din București

După analizarea lucrării, putem prezenta dovezi de plagiat pentru mai bine de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei. Sursele originale pe care le-am identificat sunt exclusiv cărți de economie, care nu sunt disponibile online, arată Emilia Șercan în pressone.ro .

Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat. Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon și nici la mesajul prin care Emilia Șercan i-a solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.

“Șapte ani au durat studiile doctorale ale omului care astăzi concepe strategii economice pentru Guvernul României. Vâlcov s-a înscris la doctorat în 2001, când România se afla la începutul perioadei de preaderare la Uniunea Europeană (UE). Această informație devine relevantă când citim titlul tezei sale: "Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană". Lucrarea a fost susținută la un an după ce România aderase la UE, deci tema de cercetare nu se mai justifica la acel moment”, arată jurnalista.

“Cu toate că studiile doctorale au durat 7 ani, iar tema își pierduse orice importanță la momentul susținerii tezei, Darius Vâlcov nu a reușit să producă o lucrare originală. În 2001, anul înscrierii la doctorat, el a devenit și student al Facultății de Drept din cadrul Universității "Spiru Haret", pe care avea să o absolve trei ani mai târziu, în 2004. În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menționate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – actualmente conferențiar universitar la Facultatea de Finanțe, Bănci și Contabilitate a Universității "Dimitrie Cantemir". După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanțe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Loteria Română.Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a căpătat o nouă sinecură: membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Națională de Prognoză.”

“212 pagini are teza de doctorat a lui Darius Vâlcov, fără bibliografie. Analiza lucrării, care este una de economie, a fost mai complicată decât a celor din domeniile Drept sau Științe militare, despre care am scris preponderent până acum. Și asta fiindcă nicio pagină plagiată de Darius Vâlcov nu provine dintr-o sursă care să poată fi găsită în mediul online. Ce-i drept, el și-a susținut teza în 2008, când resursele bibliografice disponibile pe internet erau mult mai puține. Un prim indiciu că teza sa este lipsită de originalitate l-am descoperit în bibliografie”, explică Emilia Șercan.

Ea prezintă, pe larg și pe capitole, paragrafele în care a descoperit furăciunile lui Vâlcov. “Întreg Capitolul VI − "Evaluarea performanțelor manageriale ale finanțelor întreprinderii din România în conformitate cu întreprinderile din Uniunea Europeană" − este plagiat din cartea "Analiza economico-financiară", scrisă de Lucian Bușe și apărută în 2005 la Editura Economică. Este vorba, în total, despre 41 de pagini. Această carte, intitulată "Analiza economico-financiară", nu este menționată în bibliografia tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov.

Lucian Bușe a fost profesor universitar la Facultatea de Management Financiar și Administrativ din Craiova, precum și prorector al Universității din Bănie. Este pensionar. El a declarat Emiliei Șercan că nu îl cunoaște pe Darius Vâlcov: "La ora actuală, orice teză de doctorat poate fi verificată. Nu știam despre lucrul acesta, acum aflu prima dată. Legea spune foarte clar că nu are voie să plagieze. Să respecte legea".

Emilia Șercanface și portretul celui care și-a plagiat teza de doctorat

“Darius Vâlcov a făcut parte din garnitura de tineri politicieni susținută de fostul președinte Traian Băsescu. Membru PD, el a devenit primar al Slatinei în 2004, fiind reales în 2008.

În 2012 a trecut la PSD, iar în decembrie 2012 a fost ales senator pe listele acestui partid. În august 2014 a devenit ministru delegat pentru Buget în Guvernul Ponta, iar din decembrie 2014 până în martie 2015 a fost ministru al Finanțelor Publice.

A urcat și mai sus în ierarhia puterii după alegerea lui Liviu Dragnea ca președinte al PSD. Acesta i-a dat pe mână conceperea programului de guvernare, care a devenit leitmotivul PSD după alegerile parlamentare din 2016.

Darius Vâlcov este cel care a structurat bugetul de stat pentru 2018 și 2019, dar și cel care a evaluat activitatea miniștrilor din cele trei Cabinete recente ale PSD.

După instalarea Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria, Darius Vâlcov a intrat oficial în guvern: la 30 ianuarie 2018, a fost numit consilier de stat în aparatul de lucru al premierului.

Nouă zile mai târziu, pe 8 februarie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția.

Faptele ar fi fost comise în perioada în care era primar al orașului Slatina din partea PDL. Sentința nu este definitivă; Vâlcov nu doar că nu a demisionat în urma ei, dar influența sa a crescut. La sfârșitul anului trecut, odată cu adoptarea Ordonanței 114, a ajuns chiar să fie considerat premierul din umbră al României.

Vâlcov are un salariu lunar de 3.252 lei. Potrivit unui răspuns oficial primit din partea Serviciului Comunicare al Guvernului, "persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică nu beneficiază de sporuri permanente, sporuri temporare și/sau de doctorat".

În cea mai recentă declarație de avere − care datează însă din 2014, când era senator −, Darius Vâlcov nu a menționat niciun bun de valoare. Mașina, bijuteriile și depozitele bancare trecute în acel document îi aparțineau soției sale de atunci, Lavinia Șandru – care este și ea doctor în sociologie, cu o teză susținută la Facultatea de Sociologie a Universității din București.

E adevărat că, la momentul acelei declarații de avere, DNA începuse deja urmărirea penală a lui Vâlcov în mai multe dosare de corupție. În martie 2015, acuzat că primise mită constând în lingouri de aur, tablouri și bani, el a fost arestat. A rămas în arest preventiv timp de trei luni de zile.

În rechizitoriul dosarului său, procurorii susțin că Vâlcov a mascat o parte din banii primiți ca mită în nu mai puțin de 101 tablouri, cumpărate la licitație de interpuși de-ai săi. Toate tablourile sunt semnate de artiști celebri, printre care Pablo Picasso, Andy Warhol, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Octav Băncilă, Constantin Piliuță, Corneliu Baba și Horia Bernea. Alte 47 de tablouri au fost descoperite de procurorii DNA în urma perchezițiilor domiciliare efectuate în dosarul său.”