Impozitul pe venitul global va fi calculat, în funcție de cheltuielile fiecărei gospodării, iar declaraţia fiscală va fi completată de un consultant fiscal, care va fi "medicul gospodăriei fiscale". Acesta va fi plătit de Ministerul Finanţelor Publice, a anunţat, miercuri seara, la antena 3, ministrul de resort, Viorel Ştefan.
"Reţeta de globalizare a veniturilor va genera o creştere a bazei de impozitare. Astăzi, în România există 360.000 de contracte de muncă part-time ca unică sursă de venit. Aici vorbim de o zonă de muncă la gri. Contractul se face pe sumă mică, dar e puţin credibil că cineva poate să trăiască dintr-un venit la acest nivel. Prin globalizarea veniturilor nu mai au scăpare. Facem globalizarea tuturor veniturilor şi dacă ele se situează sub 2.000 lei, atunci e zero (impozitul n.r.). Gospodărie, în spiritul viitoarei legi, din perspectivă fiscală, înseamnă un grup de persoane care pot sau nu să fie rude, dar gospodăresc împreună şi atunci acceptă pe propria declaraţie să se înregistreze la fisc cu patrimoniu comun. Atunci unul dintre ei devine reprezentantul lor în relaţia cu fiscul, iar între reprezentantul lor şi fisc va fi consultantul fiscal", a spus Ştefan.
El a precizat că în acest context consultantul fiscal este "medicul gospodăriei fiscale". "El va fi de profesie liberală, va beneficia de un onorariu din partea Ministerului de Finanţe, aşa cum medicul primeşte plată de la Casa de Sănătate, în funcţie de câte gospodării are în administrate. Acest consultant fiscal va fi cel care va completa declaraţia fiscală pentru gospodăria respectivă, el fiind un bun cunoscător al legii, va şti să valorifice toate facilităţile de care poate să beneficieze gospodăria. Se va realiza un venit global brut din care se scad deducerile, precum 1.600 lei sau 1.200 pentru fiecare copil în funcţie de venitul realizat lunar, asigurările la fondurile de pensii, asigurările de sănătate, taxele de şcolarizare, de educaţie a copilului. Pe diferenţă se va aplica cota de impozitare. Din ce a rămas, se aplică impozit de 10%, dacă ce rămâne acolo este peste 2.000 lei", a explicat ministrul Finanţelor.
Potrivit acestuia, în România ar fi nevoie de circa 35.000 de consultanţi fiscali. "Noi avem un orizont de timp suficient pentru această chestiune. Dacă se schimbă regula de la 1 ianuarie 2018, prima declaraţie de acest gen va fi în mai 2019. Noi avem ca ţintă decembrie 2018 să avem rezolvată problema consultanţilor fiscali, astfel ca între decembrie 2018 - mai 2019 să se facă această arondare a consultanţilor fiscali pe gospodării. Ne-ar trebui cam 35.000 de consultanţi fiscali, în ideea că un consultant ar putea să asiste în medie 200 de gospodării, ceea ce este fezabil. Îi asigură şi un onorariu suficient de tentant, poate să se dacă până la 10.000 lei, pe medie. Consultantul fiscal poate să fie şi consilier pe plasamente, poate să dea un sfat pe plasamente pe bursă sau depozite la bănci. El devine ca un medic financiar al familiei", a mai arătat Ştefan.