Daniel Innoitoru

Noul Patriarh e tanar, ambitios si sustinut de mediul de afaceri si de cel politic. El va aduce un suflu nou in Biserica Ortodoxa. Daniel, Mitropolit al Moldovei l-a invins pe contracandidatul sau, Bartolomeu Anania, in turul al doilea, cu scorul de 95 la 65.

De ieri, Biserica Ortodoxa Romana are un nou Patriarh, in persoana Inalt Prea Sfintitului Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Acesta a castigat ieri detasat, cu 95 de voturi fata de cele 65 ale Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului. De altfel, Inalt Prea Sfintitul Daniel putea castiga inca din primul tur, dar i-a lipsit un singur vot.

Prin alegerea de ieri, Biserica Ortodoxa Romana intra intr-o alta epoca, europeana, odata cu aderarea Romaniei in UE. Imediat dupa alegerea Patriarhului, acesta a participat la o scurta conferinta de presa, unde i-a rugat pe toti credinciosii, dar si pe ierarhi sa-l ajute in munca sa, pentru ca Patriarhul nu lucreaza singur.

In plus, noul Patriarh, Prea Fericitul Daniel, a tinut sa evoce figura inaintasului sau, PF Teoctist. Noul Patriarh va fi desemnat oficial pe 30 septembrie. Evenimentul va avea loc intr-un cadru festiv, unde vor fi invitati reprezentantii tuturor Bisericilor Ortodoxe.

Dupa Sfanta Liturghie si Te Deum, un reprezentant al Sfantului Sinod va citi gramata de instalare si-i va inmana noului Patriarh insemnele: hlamida alba, toiagul si cele trei engolpioane (lanturile cu cruci de aur), pe care Patriarhul le poarta la piept.

Locul de Mitropolit al Moldovei va fi vacantat abia dupa instalarea Prea Fericitului Daniel, iar el va fi ocupat tot prin alegeri in cadrul Colegiului Electoral Bisericesc.

Un vot lipsa!

Daca la alte alegeri accesul presei la Colegiul Electoral Bisericesc era liber, ziaristii putand observa de la balcoanele fostului Palat al Parlamentului lucrarile, de data acesta alegerea s-a desfasurat cu usile inchise.

Zeci de politisti in civil, dar si ofiteri ai Serviciului de Paza si Protectie au blocat toate caile de acces, in sala intrand numai membrii Colegiului Electoral Bisericesc. Masurile de precautie poate ca erau necesare, dar interzicerea accesului presei la vot este cel putin ciudata.

In primul tur de scrutin, rezultatul a fost de 80 de voturi pentru Inalt Prea Sfintitul Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, 63 pentru Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania si 18 pentru Prea Sfintitul Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei.

Un singur vot i-a lipsit Mitropolitului Daniel pentru a castiga din primul tur, iar speculatiile au aparut imediat. Cine a gresit, din cauza cui s-a pierdut un vot care a fost anulat.

Nominalizatii

Sfantul Sinod: doua nume grele si o surpriza  Asa cum „Evenimentul zilei” a anuntat in editiile trecute, cei mai sustinuti candidati de catre Sinod la functia de Patriarh au fost Mitropolitii Daniel si Bartolomeu. Surpriza mare a fost desemnarea episcopului Ioan al Covasnei si Harghitei, cel de-al treilea candidat.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, la ora 8.00, si a unui Te Deum, membrii Sfantului Sinod s-au intrunit in sedinta extraordinara pentru a-i desemna, conform statutului Bisericii Ortodoxe Romane, pe cei trei candidati la functia de Patriarh.

La ora 10.00, cei 47 de ierarhi, din cei 49 cati are in componenta Sfantul Sinod, s-au reunit in sala de sedinte a Sinodului. Cei doi ierarhi absenti sunt Prea Sfintitul Ioachim, Episcopul Husilor, si Prea Sfintitul Eftimie, Episcopul Romanului, grav bolnavi si imobilizati la pat.

27 de voturi din primul tur

La ora 12.30, secretarul Sfantului Sinod, Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanu, a anuntat intr-o conferinta de presa ca cei trei candidati pentru scaunul patriarhal sunt: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, si PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei. Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanu a refuzat sa faca alte comentarii sau sa spuna cu ce voturi

s-au calificat cei trei candidati, insa „Evenimentul zilei” a aflat care a fost desfasurarea de forte din sala sinodala, unde timp de doua ore si jumatate nu a putut patrunde nimeni.

Primul tur de scrutin nu a adus nicio surpriza, primul candidat desemnat fiind Inalt Prea Sfintitul Daniel, care a intrunit 27 de voturi, in jur de 60%.

Pe locul doi s-a situat Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, cu 9 voturi, urmat de Inalt Prea Sfintitul Teofan, care a primit tot 9 voturi.

Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si Prea Sfintitul Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, au primit cate un vot in primul tur.

In turul al doilea a fost un pic mai dificil pentru ca Inalt Prea Sfintitul Teofan al Olteniei a anuntat ca se retrage din cursa. Voturile sale i-au revenit Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu Anania, care s-a calificat ca al doilea candidat la functia de Patriarh, cu 19 voturi.

In turul al treilea de scrutin, Inalt Prea Sfintitul Teodosie a obtinut 17 voturi, iar Prea Sfintitul Ioan, 30. Astfel, Ioan a ajuns in finala, pornind de la un singur vot.

Gluma sau alternativa Surpriza mare a venit din partea Prea Sfintitului Ioan al Covasnei si Harghitei, care dintr-un singur vot in primul tur a ajuns candidat la functia de Patriarh, e drept in al treilea tur de scrutin, cu 30 de voturi.

Uimit de succesul sau, Prea Sfintitul Ioan al Covasnei si Harghitei umbla pe holurile Patriarhiei jurandu-se la toti cei pe care-i intalnea ca nu el s-a votat in primul tur si ca nu intelege ce s-a intamplat.

Surse sustin ca aceasta candidatura a inceput initial dintr-o gluma facuta de Prea Sfintitul Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului. „Este cunoscut pentru astfel de glume, numai el putea sa o faca”, a declarat un ierarh.

Oricum, desemnarea Prea Sfintitului Ioan al Covasnei si Harghitei drept candidat la Patriarhie a fost surpriza zilei. Si ceilalti doi aspiranti la candidatura, IPS Teofan si IPS Teodosie, au fost „in carti”, dar unul s-a retras in favoarea Mitropolitului Clujului, iar cel de-al doilea a pierdut la vot.

ProtesteIncidente inainte de alegeri

In timp ce membrii Adunarii Nationale Bisericesti ieseau de la slujba care a precedat inceperea Sedintei Colegiului Electoral, in fata Palatului Patriarhal un grup de tineri a desfasurat un banner pe care era scris „Fara masonerie la Patriarhie”.

Acestia s-au declarat sustinatori ai IPS Bartolomeu, iar mesajul pe care l-au afisat reprezenta o forma de protest la adresa IPS Daniel, pe care l-au acuzat ca ar avea legatura cu aceasta miscare. Spiritele au fost imediat calmate de fortele de ordine, unul dintre protestatari fiind arestat.

Un preot tanar, bogat si cu relatii

Cutuma, care dateaza inca de la Unirea Principatelor, din 1859, a fost implinita si de aceasta data. Mitropolitul Moldovei, Inalt Prea Sfintia Sa Daniel, a ajuns Patriarh. Potrivit legii nescrise, atunci cand scaunul de intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane este eliberat, cel ales sa il ocupe este Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

IPS Daniel a ajuns in fruntea Mitropoliei Moldovei inainte de implinirea varstei de 40 de ani, la scurt timp dupa caderea regimului comunist. Mitropolitul a fost asociat ulterior cu Partidul Social Democrat, cand numele sau a fost vehiculat in scandalul stenogramelor din 2004, fiind acuzat ca l-a sustinut in alegeri pe Ion Iliescu.

Mult mai vehemente au fost acuzele de sustinere a magnatilor ieseni. IPS Daniel a participat, pe 6 iulie 2007, la nunta multimilionarului iesean Iulian Dascalu, poreclit „Regele mallurilor”.

Mitropolitul a fost adus cu o cursa charter in localitatea italiana Pistoia-Toscana, unde a oficiat ceremonia. La inceputul anului, IPS Daniel a semnat in ziarul Mitropoliei un articol in care lauda controversatul proiect Palas, pe care Dascalu vrea sa-l realizeze la Iasi.

A lasat insa in urma, dupa ce a pastorit timp de 17 ani Mitropolia Moldovei si Bucovinei, o fabrica de bani. In aceasta perioada s-au construit zeci de biserici si manastiri, au fost infiintate scoli teologice in marile orase si s-au pus bazele unui trust de presa.

Ultimul domeniu de activitate a inceput cu tipografiile de la Iasi si Manastirea Neamtului. Principala putere financiara a Mitropoliei Moldovei o reprezinta insa numeroasele proprietati imobiliare pe care le detine.

Daca mama ierarhului, Steluta Ciobotea, isi aminteste ca baiatul ei fugea de la ore ca sa traga clopotele, fratele IPS Daniel, Gheorghe Ciobotea, il acuza pe acesta ca „a fost ofiter de Securitate sub acoperire” si ca „e un diavol”.

CV IPS Daniel

> S-a nascut pe 20 iulie 1951, in satul Dobresti, judetul Timis.

> In 1974 si-a luat licenta la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, iar pana in 1976 a frecventat cursurile de doctorat sub indrumarea lui Dumitru Staniloae

> In plin regim ceausist si-a aprofundat studiile in strainatate, la Strasbourg (Franta) si in Freiburg im Breisgau (Germania)

> In 1987 s-a calugarit la Manastirea Sihastria, primind numele de Daniel si avandu-l ca nas pe parintele Ilie Cleopa

> In martie 1990 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

> Pe 1 iulie 1990 era uns Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Perdantul

Anania, pe cont propriu Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului din martie 2006, a fost principalul opozant al lui Daniel, chiar inainte de a-si anunta candidatura pentru scaunul de Patriarh.

Desi initial se credea ca il va sprijini pe IPS Teofan, Mitropolitul Clujului a ales, pe ultima suta de metri, sa lupte singur, in ciuda varstei destul de inaintate (86 de ani) si a unei sanatati subrede.

Teolog, publicist, poet si dramaturg, a realizat cea mai buna traducere a Bibliei in limba romana, publicata in anul 2001. A fost acuzat, de-a lungul vremii, de colaborare cu legionarii, iar ulterior cu Securitatea. A fost un apropiat al Patriarhului Justinian Marina.

Cine e Ioan?

Artizanul Pacii de la Cozia

Prea Sfintitul Ioan s-a nascut pe 16 noiembrie 1951, in comuna Pietrani, Bihor. A absolvit Facultatea de Instalatii si Automatizari Bucuresti in 1976 si a lucrat mult timp ca inginer.

In 1990 a devenit licentiat in Teologie la Sibiu, iar intre anii 1991-1994 a urmat studii de teologie biblica la Ierusalim. Din 1994 a fost numit Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim si Iordan si reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului. A fost hirotonit episcop pe 20 iulie 1994 ca Episcop al Covasnei si Harghitei.

Fost staret si duhovnic la Manastirea Lainici, Prea Sfintitul Ioan este unul dintre cei mai respectati si iubiti ierarhi de minerii din zona. De altfel, la insistentele Prea Sfintitului Ioan a fost realizata celebra „Pace de la Cozia” pe 20 ianuarie 1999, semnata de premierul Radu Vasile si liderul minerilor Miron Cozma.

Prin intelegerea de la Manastirea Cozia, a luat sfarsit cea de a cincea mineriada si ultima. Aceasta intalnire dintre un prim-ministru si un lider sindical violent care a terorizat Romania ani intregi a fost criticata la acea vreme, fiind vazuta ca o noua infrangere a guvernului in fata terorismului stradal.

Odata cu trecerea anilor, „Pacea de la Cozia” ramane un moment istoric, in care influenta grupurilor de presiune din randul muncitorilor ia sfarsit.

Prea Sfintitul Ioan nu a avut nicio sansa sa devina Patriarh, iar nominalizarea lui a fost mai mult un accident produs cu voie sau fara voie in interiorul Sfantului Sinod.

Cititi si:

IPS Daniel, posibilul Patriarh

Secretul lui Daniel: fratele cel mare