Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit o altă dată în cazul recursului formulat de Inspecția Judiciară. Acesta a fost înaintat împotriva deciziei Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM, referitor la scandalul din trafic, iscat între Daniel Horodniceanu și câțiva polițiști de la rutieră.
Daniel Horodniceanu nu a aflat încă decizia ÎCCJ legată de scandalul din trafic. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, astăzi, pronunţarea în cazul recursului formulat de Inspecţia Judiciară. Recursul a fost făcut împotriva deciziei Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
Daniel Horodniceanu, scandal în trafic
Fostul șef al DIICOT a fost oprit de poliție în luna mai, într-un sat din România. Acesta ar fi încălcat regulile de circulație, după ce ar fi depășit fără semnal mașina agenților. Acesta ar fi încercat să-i intimideze pe polițiști cu funcția sa.
Actualul vicepreședinte al CSM a vrut să dea legitimația de procuror atunci când i s-au cerut documentele. Mai mult, și i-a întrebat pe agenți de ce nu îl recunosc. Mai mult,acesta i-a amenințat pe polițiști că va vorbi cu șeful de la inspectoratul de poliție.
Daniel Horodniceanu le-ar fi spus agenților că salariile lor au fost majorate datorită unei discuții pe care el o avusese cu un politician în 2016. Întreaga scenă a fost filmată de unul dintre polițiști.
Decizia a fost amânată
Instanţa supremă a amânat pronunţarea la data de 26 februarie. Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Curții de Casație și Justiție a respins acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară, referitoare la situația lui Daniel Horodniceanu.
Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de șeful CSM în data de 27 iunie, fiind invocată săvârşirea unor abateri disciplinare.
Daniel Horodniceanu, acuzații grave
După izbucnirea scandalului, vicepreședintele CSM a afirmat că nu a încălcat nicio normă rutieră. Mai mult, acesta i-ar fi acuzat pe cei doi agenți îl cunoașteau de fapt, punând la punct întreaga scenă.
„În cadrul interacţiunii cu agenţii de poliţie, şi-a declinat şi afirmat repetat calitatea, a ameninţat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenţilor de poliţie, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă cu scopul de a primi un tratament favorabil şi de a-şi rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toţi cetăţenii, ceea ce constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea 303/2022. ”, conform inspectorilor judiciari.
Inspecţia Judiciară a stabilit în cazul lui fostul șef DIICOT că ar fi vorba despre încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii, precum folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil.