ÎCCJ, lovitură pentru fostul șef DIICOT. Daniel Horodniceanu va fi urmărit penal

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu poate fi anchetat penal a hotărât o instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Pocurorii Parchetului General au dispus, inițial, clasarea cauzei pentru abuz în serviciu și fals intelectual.

ÎCCJ a decis că Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT, poate fi urmărit penal. El este cercetat pentru abuz în serviciu și fals intelectual. Judecătorii Înaltei Curți au desființat decizia de clasare a dosarului deschis pe numele fostului șef DIICOT. Dosarul Veranda, așa cum este cunoscută ancheta care îl vizează pe fostul șef DIICOT, a fost clasat de Parchetul General.

Daniel Horodniceanu a fost acuzat că a semnat acte de urmărire penală deși nu mai avea calitatea de procuror de caz. Drept urmare, magistrații ÎCCJ cer ca el să fie urmărit penal.

ÎCCJ a desființat decizia Parchetului General, în cazul lui Daniel Horodniceanu

Instanța supremă a desființat soluția de clasare dispusă de Parchetul General, în cazul lui Daniel Horodniceanu. Judecătorii au dispus ca dosarul să fie retrimis la procuror pentru reluarea anchetei.

„Admite plângerea formulată de petentul Zămosteanu Cristin (fost Ungureanu). Desființează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa din 07 august 2023, în dosarul penal nr. 432/P/2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică şi ordonanţa nr.290/II/2/2023 din 11 septembrie 2023 a procurorului şef al aceleiaşi secţii şi trimite cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală”, potrivit deciziei ÎCCJ.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Dosarul Veranda, în anchetă la Iași

Dosarul „Veranda” a fost deschis la Iași, iar ancheta, care acum a fost întoarsă împotriva lui Horodniceanu, de ÎCCJ, vizează mai multe persoane. Între cei anchetați se află primarul Mihai Chirica, dar și mai mulți angajați ai primăriei Iași și Oficiului de Cadastru, precum și dezvoltatori imobiliari.

Ancheta a investigat „constituirea unui grup infracţional organizat”. Este vorba despre dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de relațiile cu funcționarii municipalității pentru a obține autorizațiile necesare construcțiilor.

ÎCCJ a dispus ca Daniel Horodniceanu să fie cercetat în acest caz la sesizarea unuia dintre dezvoltatorii vizați. Fostul șef DIICOT a lucrat la acest dosar până la alegerea sa în CSM.

ÎCCJ a respins decizia Parchetului General

Daniel Horodniceanu are calitatea de inculpat în acest caz. Iar decizia emisă de instanța supremă este definitiv, astfel că ancheta va fi reluată.

Ancheta pentru care s-a ajuns la ÎCCJ a fost inițiată ca extindere a unui dosar deschis împotriva unui dezvoltator, Cristin Zămosteanu, în 2019. Acesta a fost acuzat de producerea unui prejudiciu de 12 milioane euro bugetului de stat.

Dezvoltatorul a cerut investigarea fostului șef DIICOT, iar cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Inițial procurorii au dispus clasarea dosarului, însă judecătorii au răsturnat situația.