Singurul român care a evoluat la performera Europei explică ascensiunea ciprioţilor.
Cele două meciuri disputate miercuri seară în manşa secundă a "optimilor" Ligii Campionilor au oferit tot atâtea surprize.
După 3-1 în tur, FC Barcelona i-a spulberat pe "Camp Nou" pe nemţii de Bayer Leverkusen, catalanii impunându- se cu un neverosimil 7-1.
Cinci dintre golurile catalanilor au fost marcate de Lionel Messi, în minutele 25, 42, 49, 58 şi 84.
Celelalte două reuşite poartă semnătura lui Tello (55 şi 62), iar pentru Bayer a marcat Bellarabi (90+1).
“Patronul nu apare la TV"
În celălalt meci al serii, ciprioţii de la APOEL Nicosia au reuşit o nouă minune, calificându- se în premieră în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după ce au trecut la loviturile de departajare de Olympique Lyon.
În tur, francezii câştigaseră pe teren propriu cu scorul de 1-0, iar miercuri seară, la Nicosia, tabela de marcaj a indicat acelaşi rezultat în favoarea ciprioţilor, după 120 de minute de joc.
Fundaşul stânga Daniel Florea (36 de ani), care a jucat la APOEL Nicosia în perioada 2006-2009, crede că reţeta de succes a ciprioţilor constă în stabilitatea şi în profesionalismul celor de la club.
"Echipele noastre ar trebui să înveţe de la APOEL, care a reuşit o performanţă extraordinară fără a cheltui bani foarte mulţi! În general, au adus jucători portughezi şi brazilieni care erau liberi de contract, pe lângă care au mai promovat şi doi-trei tineri de la juniori. Când jucam eu acolo, salariul mediu era de 15.000 de euro pe lună. Atuul lor îl constituie stabilitatea şi profesionalismul celor care lucrează la club. Antrenorul Ivan Jovanovici este pe bancă din 2008, iar conducătorii au dezvoltat tot felul de strategii prin care să atragă suporterii şi sponsorii. Patronul e un bătrânel foarte simpatic, care nu se bagă peste antrenor şi nici nu apare la TV, cum se întâmplă pe la noi", a povestit Florea ieri, pentru EVZ.
"Am lucrat un an de zile cu Ivan Jovanovici, antrenorul sârb de la APOEL. Ne spunea tot timpul că vrea să facă performanţă ca tehnician, pentru că în cariera de jucător n-a avut cine ştie ce satisfacţii. Este un om deschis şi corect, care discută mult cu jucătorii şi le explică deciziile pe care le ia. Îmi pare rău că, în 2009, a trebuit să plec de la APOEL. Am stat mai mult pe tuşă din cauza unei accidentări, iar şefii clubului au decis să ne despărţim, pentru că eram unul dintre jucătorii cu salarii mari", ne-a mai povestit fundaşul care evoluează în prezent la divizionara secundă Dunărea Galaţi.
“Pe criza asta, îşi permit salarii de 700.000 de euro"
Adrian Mihalcea (35 de ani), atacantul de la Concordia Chiajna, care a jucat în campionatul cipriot în perioada 2006- 2010, la echipele Aris Limassol şi AEL Limassol, are numai cuvinte de laudă despre APOEL.
"În ultimii trei ani, APOEL a devenit o echipă de top. Pe criza asta, cei de-acolo îşi permit să plătească salarii de până la 700.000 de euro! Media salariilor este, totuşi, de 2-300.000 de euro pe an. Au vreo patru echipe de juniori, dar baza o constituie străinii. Aduc câte 20 pe sezon! Preşedintele se alege o dată la doi ani, ca la turci", ne-a spus Adi Mihalcea.
ŞI ÎN CIPRU, “FLUIERAŞII" TRAG CU CEI PUTERNICI
Stoichiţă "Lippi", bătut la Nicosia cu arbitrii
Dacă în Liga Campionilor face furori, APOEL nu se descurcă la fel de bine şi în campionatul intern. După 23 de etape disputate în prima ligă din Insula Afroditei, multinaţionala din Nicosia (are mulţi jucători portughezi şi brazilieni - foto) ocupă locul 3 în clasament, cu 49 de puncte, la patru “lungimi" de liderul AEL Li massol şi la un punct în urma rivalilor de la Omonia, care se află pe poziţia secundă.