Lt. col. (r) SRI, Daniel Dragomir, acuză: „Coldea și Kovesi și-au creat culoare de execuție a oamenilor în presă și justiție”

​După dezvăluirile făcute în ultima săptămână despre modul cum funcționa Sistemul care coordona așa-zisa luptă anticorupție, fostul general de brigadă, Daniel Dragomir a fost invitat, astăzi, pentru audieri în fața Comisiei de Control a SRI, din Parlament. Fostul șef al unității antiteroriste din SRI a declarat, în mai multe rânduri în ultima săptămână că doar în fața unei comisii a Legislativului va putea pune la dispoziție documente prin care să demonstreze că dezvăluirile sale despre funcționarea Sistemului sunt reale. În urmă cu două seri, într-o emisiune la Antena 3, Dragomir a dezvăluit numele a patru ziariști apropiați de Florian Coldea care au funcționat ca instrumente pentru incriminarea publică a suspecților din dosarele DNA. Fostul ofițer a explicat și cum funcționau culoarele justiției și ale presei, concomitent în momentul în care un om trebuia distrus.

Fostul general SRI, Daniel Dragomir, este invitat, astăzi, pentru audieri în fața Comisiei de Supraveghere a SRI, din Parlament, în legătură cu dezvăluirile pe care le-a făcut în ultima săptămână despre funționarea Sistemului. Audierea este cu atât mai importantă cu cât fostul ofițer susține că în fața Parlamentului va aduce documente prin care să își susțină afirmațiile despre modul cum au fost executați la ordin oameni de afaceri și politicieni în așa zisa luptă anticorupție. „Domnul Coldea a transformat SRI întrun SRL în beneficiul domniei sale și în beneficiu politic, pentru că domnul Coldea a avut întotdeauna veleități politice, dar și în beneficiu personal. În loc să spunem DNA, spunem PFA Kovesi, pentru că doamna Kovesi a transformat această instituție într-una pe care o conduce în interes propriu, pe persoană fizică ”, a spus în urmă cu două seri, întrun interviu pentru Antena3, Daniel Dragomir. 

FOTO: Florian Coldea

Tapalagă, Turturică și Matei îl vizitau pe Coldea la birou

Daniel Dragomir a dat, în urmă cu două seri, și patru exemple de ziariști care erau apropiați de Florian Coldea și care îl vizitau pe acesta la SRI. „În anul acela de fierbere (2012 – n.r.) eu am văzut personal intrând sau ieșind din biroul generalului Coldea mai mulți oameni din media. Unul dintre ei este domnul Dan Turturică. Știu și cum, știu și filiera prin care a ajuns Dan Turturică la generalul Coldea. Al doilea om este domnul Dan Tapalagă și a treia persoană este jurnalista Sorina Matei”, a dezvăluit Dragomir. El spune că nu știe ce discutau acești jurnaliști cu Florian Coldea, dar nu crede că veneau acolo pentru a discuta despre siguranța statului.

FOTO: Dan Tapalagă

Hotnews, obiectiv protejat de SRL Coldea

„Acești oameni primeau rechizitorii pe mail, primeau referate de arestare pe mail. Nimeni nu a investigat lucrurile astea vreodată. Dacă eu aș da astăzi un document din dosarul Black Cube, care este în fază nepublică, toată lumea ar sări în sus”, a spus fostul ofițer SRI. Tot el a explicat că în momentul în care un om era chemat la DNA, procurorii aveau grijă că acea persoană să plece în cătușe, iar ziariștii influenți aveau grijă să îi creeze o imagine de dușman al poporului, pentru a influența judecătorii în fața cărora se cerea arestarea preventivă, dar și pentru influențarea opiniei publice. „Vorbesc despre Hotnews, România Liberă și Digi24. Aceste instituții media ar trebui să treacă pe siglă o chestiune: obiectiv protejat de SRL Coldea. Să știm clar cu cine vorbim!”, a explicat Dragomir.

FOTO: Dan Turturică

Cum a reușit Coldea să se promoveze la Antena3

Al patrulea ziarist apropiat de Florian Coldea despre care a vorbit fostul ofițer este Anca Grădinaru. Aceasta a realizat, chiar pentru Antena3, un interviu în 2012 cu Coldea, în care prezintă SRI într-o lumină foarte favorabilă. „Anca Grădinaru a fost adusă sau recomandată serviciului, în special generalului Coldea, de către o persoană de încredere a domniei sale în zona media. Nu voi dori, pentru moment, să dezvălui această persoană”, a spus Dragomir. În acest moment Anca Grădinaru lucrează la Europa FM, ca și Vlad Petreanu, cel care coordona echipa care a realizat reportajul despre activitatea SRI în 2012. 

FOTO: Sorina Matei

Culoarele media, inspirate de tehnici militare

Dragomir a explicat și cum a funcționat distrugerea unor oameni, plecând de la mandatele de interceptare, obținute pe suspiciuni de terorism, până la culoarele media și ale justiției. „Punerea unei personae pe culoarul justiției era concomitentă cu punerea unei persoane pe culoarul media. Aduceți-vă aminte câți oameni era chemați la DNA să fie audiați și cum, în momentul în care se aflau înăuntru, adiați fiind ca suspecți sau inculpați, pe surse media începea să spună că sunt dușmanii poporului. Termenul de culoare media vine din experința mea militară. E acea chestiune de culoar... Adică cei care trec prin culoar și sunt loviți din toate părțile. Așa se întâmplă și pe culoarele media. Aceste unelte sunt plasate pe culoarele media. Ele sunt pentru publicul larg nevăzute, stau în umbră, și în momentul în care intri pe acest culoar, fără să îți dai seama de unde și cum, începi să fii lovit de acești oameni care formează culoarele media, ale distrugerii destinului unui om. Îi distrug cariera, îi distrug viața, îi distrug familia, îi distrug prietenii”, a explicat Daniel Dragomir. 

FOTO: Daniel Dragomir a fost ofițer SRI între 2001 și 2013

Cum funcționa culoarul justiției în dosarele DNA 

Daniel Dragomir a explicat și cum a fost posibilă crearea unor dosare DNA, după ce oamenii au fost in terceptați pe mandate ce țin de siguranța națională. El a intitulat această mtodă „culoarul jutiției” pentru că interceptările nu ar fi fost posibile fără mandatul unui judecător. „Acei oameni au fost interceptați timp de 5 ani de zile pe mandate ce țin de legea siguranței naționale. Eu nu am văzut în acea lege niciun articol și niciun alineat care să prevadă utilizarea ei pentru interceptarea persoanelor pe siguranță națională pentru alte lucruri și în special pentru fapte de corupție. Acele mandate au fost aprobate de o serie de judecători, apoi au fost declasificate și utilizate pe un culoar”, a spus fostul ofițer.

Judecătorii, obligați să motiveze interceptările pe siguranță națională

El a explicat că aceste mandate au fost eliberate pe bandă rulantă, fiind vorba de câteva zeci de mii de interceptări, dar că nimeni nu are acces deocamdată la motivarea judecătorilor pentru astfel de acte. „În momentul în care judecătorul constantă solicitarea de siguranță națională trebuie să dispună autorizarea prin încheiere motivată care să cuprindă date și informații din care să rezulte existența unei amenințări la adresa securității naționale prin prezentarea faptelor și circumstanțelor care justifică măsura. Haideți să vedem dacă va reuși cineva vreodată să vadă cum arată o astfel de încheiere. Vă spun că până în prezent nu s-a aprobat ca vreo astfel de încheiere motivată să fie pusă la dispoziția vreunui cetățean român. Este obligatoriu ca judecătorii să înțeleagă că trebuie să se termine o dată cu această mizerie. Judecătorii trebuie să închidă acest culoar și cei care vin cu bilețele și rugăminți să plece”, a susținut Daniel Dragomir.

Dragomir poate dovedi existența echipelor mixte

SRI-DNA Daniel Dragomir a promis că va prezenta în fața Parlamentului și cum funcționau celebrele protocoale de colaborare între Serviciile Secrete și DNA. „Pot prezenta, spre exemplu, documente care atestă implicarea ofițerilor în ședințele operative, existența echipelor mixte, care clarifică chestiunea rechizitoriilor și chestiunea perchezițiilor. Toată lumea vorbește de protocoale, dar nimeni nu vrea să se atingă de ele. De ce? Pentru că miroase. Miroase acest culoar și miroase urât. Fiecare șef de unitate din serviciu și fiecare locțiitor avea acces la aceste protocoale, aceste protocoale erau redate în ordinele de muncă. S-au aflat și în posesia mea și mulți ofițeri le-au văzut”, a spus fostul ofițer SRI. 

Trimis în arest de același judecător care a dat mandat de interceptare

El a dat ca exemplu cum a funcționat culoarul în justiție în ceea privește dosarul în care este el cercetat. „Mandatele mele de interceptare au fost aprobate la Tribunalul București de doamna Camelia Bogdan. Eu, la Curtea de Apel, când s-a cerut arestarea mea preventivă, am fost judecat tot de Camelia Bogdan”, e dezvăluit Dragomir. Rezultatul culoarului din justiție în cazul său a fost arestul preventiv. Daniel Dragomir a fost arestat preventiv, timp de 7 luni, începând cu ianuarie 2015, în dosarul Black Cube. 

Reacția ziariștilor acuzați că erau oamenii lui Florian Coldea

Primul care a reacționat, ieri, după dezvăluirile fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, a fost jurnalistul Dan Tapalagă. Puțin înainte de orele prânzului jurnalistul Hotnews a scris că „aseară l-au scos pe Dragomir în față să repete, ca un papagal, placa uzată cu securiștii din presă, cu aerul că le zice din interior și, pac, încă o comisie de anchetă! Dragomir repetă refrenul cu acoperiții de când au început anchetele penale împotriva lui, în special după afacerea Black Cube în care e băgat până în gât iar cațiva ziariști, întâmplător fix ăia pomeniți de el, chiar neam ocupat de subiect. (…) O să le spun așa, lui Pablito (Liviu Dragnea – n.r.) și armatei lui de orci: voi muri cu dinții înfipți în gâtul vostru”. Imediat a venit reacția fostului ofițer SRI, care a scris pe blogul său: „Domnul Tăpălagă pare a fi foarte nervos. Eu nu l-am făcut securist. Am explicat și voi detalia cum a fost unealta SRL-Coldea. De ce este nervos? Din motive de SIPA, din motive de ANAF. Nici nu mai suntem în anul 2016 când primul ministru chema la o «informală» un număr de firme și le cerea să „ajute” Hotnews. Ca și în cazul PFA-Kovesi, domnul Tăpălagă nu răspunde la o întrebare simplă. A fost sau nu la Coldea? Nu e nicio rușine, domnule Tăpălagă, mă puteți face în toate felurile, dar ieșiți în față ca un bărbat și spuneți: „Cum era pe canapeaua lui Coldea?”

Ieri după amiază a reacționat pe pagina sa de Facebook și jurnalista Sorina Matei, care face o trecere amplă în revistă a serviciilor pe care firma lui Daniel Dragomir le oferă, conform paginii sale de prezentare. Printre altele Matei scrie „nu mă miră absolut deloc ce face acest fost ofițer SRI, a mai făcut odată, are o mare problemă/fixație cu jurnaliștii care nu-i convin, pe care cumva îi monitorizează pe rețelele de socializare și este specializat afirmații mincinoase pe care apoi le retrage și își cere scuze”. Dan Turturică nu a reacționat la dezvăluirile lui Dragomir până la închiderea ediției.