DANIEL CRISTEA-ENACHE:Victoria Socialismului

Ca si celelalte romane ale lui Radu Aldulescu, "Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare", reeditat la Cartea Romaneasca, da o senzatie puternica de viata.

Eroii sunt tridimensionali, actiunile si limbajul lor, faptele si gesturile scotandu-i in evidenta de parca nimic nu i-ar fi mai usor autorului. Radu Aldulescu a fost de la bun inceput un romancier de vocatie; insa ramane oarecum surprinzatoare aceasta prospetime pastrata de la un volum la altul. Ce se mai poate scrie dupa o carte exceptionala si de mari dimensiuni ca „Amantul Colivaresei”? Prozatorul e capabil, iata, sa creeze o alta lume fictionala, nu un duplicat al celei anterioare ori un sequel mai palid.

Unele coordonate sunt mentinute: aventurile picaresti ale unui mic grup de tovarasi, traversarea mediilor sociale, partidele de amor si reprizele bahice... insa diferenta este structurala. Citim acum un roman al vietii lui Radu Aldulescu, asumat ca atare. Aurel Golea, cu debutul lui mereu amanat, cu figura de etern perdant social si cautator neobosit al dreptatii in ordine literara, nu poate fi decat autorul insusi. Masca reprezentata de identitatea protagonistului este transparenta.

Cu cat epoca mizera a ultimilor ani ceausisti preseaza mai tare asupra personajelor, cu atat acestea se dovedesc mai incapatanate in a-i rezista. Inventivitatea lor, de coloratura adeseori penala, are macar in punctul de pornire un substrat moral. Daca „toti suntem ai statului”, atunci „de pe urma lui trebuie sa mancam cu totii”; si daca jigodiile comuniste ne fac viata amara, vom reusi noi sa ne-o facem mai dulce...

Aventurile celor trei eroi, de la atelierul din Glina si pana la Timisoara, in casa unui fantomatic Pepino care o sa-i duca peste granita, sunt captivante. Romanul se citeste pe nerasuflate, dar si intr-o stare de concentrare reflexiva, nu numai participativa. Problema spinoasa a banilor face sa se miste, sa se agite, sa transpire si sa dispere aceasta umanitate necajita, obligata la tot felul de invarteli pentru a supravietui. Victoria socialismului asupra intregului popor.