DANIEL CRISTEA-ENACHE: Haine de calator

La prima vedere si la intaiul nivel, "Transatlanticele" lui Liviu Georgescu (Editura Paralela 45) sunt un intins si divers jurnal de calator.

Autorul este totodata personaj, iar subiectul acestor consistente deplasari devine obiectul relatarii si rememorarii. Destui excursionisti de ocazie inteleg, din locurile unde au ajuns, numai ceea ce stiu deja; si se concentreaza pe aspectele digestive ale calatoriei. G.

Calinescu o ironiza crunt, intr-o tableta, pe dama bine care ofta cu melancolie: „Ce inghetata am mancat in Italia!”... Dincolo insa de aceste placeri omenesti, retraite nostalgic, majoritatea cuminte a calatorilor se concentreaza pe acoperirea suprafetelor, pe hasurarea si luarea in posesie a noului. Pentru ei, important este sa vada cat mai mult.

Pentru Liviu Georgescu, esential e sa vada cat mai adanc. Londra si Parisul, Amsterdamul si Petersburgul, Venetia si Florenta, Spania si Grecia nu sunt niste obiective fotografice. Nici macar turistice, in sensul consacrat si aplatizat al termenului. Ele reprezinta niste punti de comunicare cu o intreaga si fascinanta Istorie edificatoare.

Nu mai putin, cu istoriile, contrare, ale destramarii, dezagregarii, faramitarii vechilor imperii. O mare de cioburi (tablouri si sculpturi, artefacte si icoane, tapiserii ori acorduri muzicale) risipite pe batranul continent si din care calatorul, redevenit explorator, poate reconstitui ansamblul initial. Analogia cu un arheolog se impune de la sine. Autorul cauta Vechiul autentic, intorcandu-si cu dezgust privirea de la simulacre, butaforii si kitsch-uri postmoderne. Cu o incapatanata rabdare, el staruie in examinarea urmelor, adaugand imaginativ fragmentele lipsa.

Nu perspectiva reporterului, ci o viziune de poet sudeaza, intr-un construct spiritual si artistic de mare densitate, aceste particule ale unei eterne miscari browniene. Ochiul miriapod (plasat in titlul unui volum anterior) retine, intr-o fulguranta superioara ca intensitate cartografierii stiintifice, detaliile lumilor strabatute, dezgropand istoria din geografie.

O carte remarcabila, in care un poet adevarat a imbracat, pentru noi, hainele calatorului.