Revocarea ministrului Justiției, Stelian Ion, care a declanșat criza coaliției, a pus pe jar prima scenă politică a țării. Președintele UNJR, judecătoarea Dana Gârbovan, a explicat, în podcastul EVZ Play găzduit de Robert Turcescu, modul în care factorul politic va interfera mereu cu justiția din România.
Provocată de moderator să comenteze dacă e ceva greșit în felul în care politicul se poate amesteca în justiție - în condițiile în care există țări ca Germania sau SUA care permit legal asta -, Dana Gârbovan a precizat: „Nu există un răspuns general valabil. În mod normal cele trei puteri sunt separate, dar colaborează unele cu altele. M-aș referi la judecători. Înainte de modificările din 2018, președintele ÎCCJ era numit de președintele României. A stat 6 luni până să îl numească. Acest tip de putere pe care i-o dai președintelui reprezintă puterea judecătorească.
„Sunt trocuri politice, le-a făcut și Traian Băsescu"
Ai o problemă de constituționalitate. Noi am făcut o propunere ca președintele să fie scos din acest mecanism. Reacția președintelui a fost vehementă. Curtea Constituțională a consolidat această nevoie a independenței judecătorești. Trebuie făcută distincția dintre statutul judecătorilor și statutul procurorilor. Nu poți vorbi cu totul de o rupere a politicului. Cine face politica penală în România? Va exista mereu o implicare a politicului".
Invitata a subliniat că și președintele, și politicienii au partea lor de influență în aceste jocuri de putere. „Procurorii sunt mai legați la nivel constituțional de politic. Un președinte trebuie să-și exercite această atribuție obiectiv, transparent. Nu ar trebui să devină subiect de bătălii politice.
Pentru mine simplul fapt că Stelian Ion a declarat acest lucru (n.r. - că a fost revocat din cauză că nu s-a înțeles cu președintele) e foarte grav. Sunt trocuri, le-a făcut și Traian Băsescu. Nu a existat niciodată această credibilitate a factorului politic că face numirile pe bază de profesionalism. Ar trebui stabilite în mod clar statutul judecătorului și statutul procurorului prin legi distincte. Există această interferență între cariere, a fost ruptă în CSM în 2018".
Invitata lui Robert Turcvescu deplânge faptul că justiția e în atenție prea mult prin disputele politice. „Pe justiție se câștigă și se pierd alegeri. E un permanent subiect de campanie electorală, de ping pong între diversele instituții, dar nu e un subiect de analiză profundă, tehnică și asumată".
De partea cui joacă serviciile secrete?
Judecătoarea a explicat și rolul serviciilor secrete în toată această ecuație complicată. „Sunt foarte multe necunoscute. Cu mare greutate am modificat legea pentru a putea fi făcute niște verificări, dacă sunt informatori sau ofițeri acoperiți (n.r. - în rândul magistraților). Nu există voință politică pentru asta. Nu a existat o reformă la nivel legislativ pentru a avea un control al serviciilor secrete.
Controlul făcut de judecător e mai degrabă formal. Judecătorii au admis sută la sută foarte multe mandate de siguranță națională. Lipsa unui control real din partea Parlamentului a fost sancționată de Curtea Constituțională. Duce și la o știrbire a unei instituții", a conchis Dana Gârbovan.
Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici: