Dan Dungaciu, despre relația dintre România și Republica Moldova: „Este bazată pe schizofrenie. De 30 de ani ne mințim”. Ce crede despre Rusia

Sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu a făcut declarații incendiare în emisiunea România 2019, moderată de Cosmin Gușă la Realitatea Tv. El a punctat faptul că, în actualul context politic de peste Prut, presiunile şi riscul ca Republica Moldova să intre complet sub controlul Federaţiei Ruse este foarte mare. „Aici e schizofrenia, de 30 de ani ne minţim unii pe alţii, ne-am făcut că nu vedem atitudinea celor de la Chişnău, nu vedem o guvernare care a renunţat explicit la orientarea pro-vest, în ciuda faptul că bunăstarea vine în mai mare măsură de la Uniunea europeană şi de la investiţiile României”, a afirmat Dan Dungaciu, potrivit realitatea.net.

Convingerea sociologului și geopoliticianului Dan Dungaciu este aceea că relaţia dintre România şi Republica Moldova este dominată de schizofrenie. Dungaciu a atras atenţia că în actualul context politic de peste Prut, presiunile şi riscul ca Republica Moldova să intre complet sub controlul Federaţiei Ruse este foarte mare.

Comentariul analistului a avut ca punct de plecare reacţia ambasadorului Chişinăului la Bucureşti faţă de un sondaj care arată că majoritatea transnistrenilor nu se consideră români, ci moldoveni, ruşi sau ucrainei.

„Avem de-a face cu o minciună care de prea mult timp a guvernat reacţia de la Bucureşti privind Unirea şi Republica Moldova. Problema de fond este că un stat care s-a bazat pe teoria identitară de sorginte sovietică potrivit căreia moldovenii sunt un popor diferit, care are în Constituţia limba moldovenească, s-a inflamat la nivelul liderilor şi al diplomţiei atunci când a venit vorba de identitatea transnistrenilor. (...) De fapt, ce se întâmplă în Transnistria în rapot cu Republica Moldova este exact acelaşi lucru care se întâmplă între Republica Moldova şi România”, și-a argumentat Dungaciu declarațiile.

„Aici e marea ipocrizie de care trebuie să scăpăm dacă vrem să construim ceva. De aici ar trebuie să pornim în construirea pe baze sănătoare a discuţiei unioniste. Este România sora Republicii Moldova şi viceversa? Dacă da, lucrurl acesta trebuie asumat, iar ajutorul României necondiţionat. Dacă nu, şi în acest moment Chişinăul refuză să-şi asume o identitate comună, e absurd să soliciţi României ajutoare şi sprijin necondiţionat în numele unui ideal pe care tu de fapt îl negi. Asta se întâmplă acum în relaţiile bilateriale, o schizofrenie de proporţii”, a mai punctat politologul, în dialogul său cu Cozmin Guşă.

Dan Dungaciu susţine chiar că s-a ajuns într-un moment în care autorităţile din România ar trebui să tragă linia, să vadă cât de mult au investit peste Prut şi cât de insignifiante sunt aceste investiţii din perspectiva relaţiei bilaterale. 

Întrebat ce ar trebui să facă autorităţile de la Bucureşti în următorii ani, Dan Dungaciu a opinat că, în relaţia cu partenerii europeni şi nord-atlantic, singura regine ce se mai poate salva din acest pachet al parteneriatului estic este doar Republica Moldova fără regiunea transnistreană. Este singura bucată teritorială din fostul URSS care mai potate fi aduă, pe diverse căi, poate pe modelul german, în spaţiul euratlantic", a mai susținut Dungaciu.