SCANDALOS. Dan Barna s-a făcut de râs față de românii de Spania: Mânca și nu se mai oprea!

Ema Prisca, o româncă stabilită în Spania, la Barcelona, a participat la întâlnirea pe care candidatul USR, Dan Barna, a avut-o cu românii din Spania. Într-un restaurant, 30 de oameni, din care cel puțin o treime erau din stafful candidatului, au bifat un moment electoral. În care Dan Barna nu a interacționat deloc cu cei prezenți.

Ema Prisca: „Fusei la intalnirea candidatului Dan Barna cu românii din Barcelona. Intalnire pusa la 12.30 (banuiesc ca ora a fost aleasa in functie de agenda candidatului, nu de programul electoratului). Am ajuns acolo cu juma de ora mai tarziu. Vreo treizeci de insi. Cativa de vorba cu candidatul la intrare, restul asezati la o masa lunga, cu aperitive spaniole.

Nu inteleg dinamica, asa ca intreb un om care parea ca stie ce e de facut. Ma invita sa ma asez la masa. Ma asez la masa. Intreb o doamna de vizavi daca asta e o intalnire pentru intimi, membri USR, sau daca e pentru toata lumea. Imi zice ca e pentru toata lumea. Ma uit in jur, toti pareau ca se cunosc, numai io displaced. O intreb pe doamna din fata mea, daca Dan Barna va vorbi, ne va zice ceva. Mi-a zis ca nu stie.

Langa mine, pe scaunul liber, se aseaza un baiat. Facem cunostinta si-l intreb si pe el daca cunoaste formatul evenimentului. Nu-l cunostea. Il intreb de ce a venit. Ca sa-l vada pe Barna in carne si oase, sa vada de cel fel de oameni e inconjurat si sa-l intrebe care-i treaba cu planul lui Nasui, cu privatizarea sistemului de sanatate. Ca iubita lui e englezoaica si prin ea a inteles si el ce se intampla cu NHS-ul si cu privatizarile serviciilor sociale.

Ma intreaba: tu de ce ai venit?. Pai, la fel ca tine, sa vad omul si sa-l intreb cat aloca USR-ul din milioanele de euro primite de la stat, adica de la noi, pe crearea de politici publice de catre experti, cu studii de impact, masuratori, cum se face in politica competenta.

Baiatul nu stia ca USR primeste milioane de euro de la stat. L-am informat. L-am intrebat daca stie pe cineva din suita. Stia, un tanar userist de 2 luni, rezident In Barcelona. Il cheama si-l intrebam de ce suntem aici. Baiatul userist ne-a zis ca sa mancam si sa vorbim cu candidatul. Cum sa vorbim? Intre timp, candidatul se asezase in capul mesei si manca. Manca si nu se mai oprea. Cum sa vorbim, sa-l oprim din mancat? Si useristul de 2 luni ne-a zis da si ne-a chemat in capul mesei. Ne-am dus.

Candidatul a lasat furculita jos si-a dat mana cu noi. Baiatul cu NHS-ul in cap si-a exprimat ingrijorarea privind planul lui Nasui si l-a intrebat pe Barna care-i treaba cu asta. E USR partid neoliberal?, ce-i cu privatizarile serviciilor publice? Candidatul ne-a zis ca statul ofera din ce in ce mai multi bani la sanatate, dar nu-si imbunatateste serviciile, deci trebuie diminuat ca e incompetent. La care eu am vrut sa-l intreb intrebarea mea, dar nu s-a mai putut ca a trebuit sa plece.

Am mai vorbit un pic cu useristul de 2 luni-rezident-in-Barcelona, care ne-a zis ca el e de acord cu noi, dar ca in USR e imposibil sa vorbesti despre poiltici sociale, ca te iau de comunist. Si ca si lui ii e greu mai ales ca traieste in Barcelona, bastion al social-democratiei.

L-am mai intrebat eu pe baiatul userist de ce a cheltui USR-ul niste mii de euro din bani publici pentru aceasta intalnire de la ora 12.30 la Barcelona, in care candidatul, staful si niste militanti au mancat jamon si scoici. A ridicat din umeri si mi-a oferit un zambet chiar frumos.

Apropo de competenta, am cunoscut-o pe fotografa caravanei, Steluta, care chiar stie sa-l scoata pe Barna prezidentiabil in fotografii. De abia astept sa vad pozele candidatului de la intalnirea cu diaspora din Barcelona, al treilea hub de romani din Spania.

Ah, la plecarea in fuga, un om din staff a venit la grupul nostru din capul mesei si a dat mana cu toti barbatii, pe mine m-a ignorat. Ma uit la baietii rezidenti in Barcelona si le zic, ce-i cu machismul asta? De ce n-a dat mana si cu mine? Ei mi-au zambit.

Ah doi, am intrebat-o pe doamna de vizavi unde e Ghelme si daca vine. Ghelme, useristul misto din Barcelona. Parea ca nu-l cunoaste.”

Replica lui Barna

La scurtă vreme după ce informațiile despre vizita sa au apărut în presă, Dan Barna i-a răspuns Emei într-o scrisoare postată pe Facebook, în care a recunoscut că întâlnirea nu a decurs conform așteptărilor.

„Salut, Ema

O să iau pe rand.

În primul rând, mulțumesc pentru că ți-ai făcut timp să ajungi la întâlnirea din Barcelona. Uneori întâlnirile astea sunt așa cum ai văzut acolo. Evenimentul din agendă era: prânz la restaurant al comunității românești din Barcelona. Știu că pot să mai apară probleme generate de organizare, de oboseala sau din cine stie ce neatenție generată de faptul ca sunt evenimente reale organizate simplu cu membri si simpatizanti si nu agentii de PR . E un risc asumat. Prefer ca ele să aibă loc decât să insist pentru evitarea oricăror stângăcii.

În două luni de zile am străbătut toată țara și am ajuns și la câteva comunități din diaspora. Nu câte mi-aș fi dorit, dar am ajuns. Voi continua să mă întâlnesc cu oameni până la finalul campaniei și dupa aceea, câtă vreme sunt om politic. Am făcut-o în timpul campaniei #fărăpenali, în timpul campaniei de la europarlamentare, în timpul campaniei pentru legislativ. Am făcut-o și între campanii.

Ce face USR cu banii publici alocați prin lege? Spațiul e prea mic și nu vreau să îl confisc, dar găsești aici o sumă de proiecte și propuneri de politici publice https://www.usr.ro/proiecte/

În același timp, spre deosebire de partidele vechi, USR a fost și va rămâne un spațiu viu de dezbatere. Există propuneri, idei, unele acceptate, altele nu. Niciodată nu a existat vreun proiect asumat oficial de partid care să nu fie mai întâi dezbătut pe larg.

Ema, îi stau la dispoziție pentru orice întrebări ai și sper ca următoarea întălnire să fie mai aproape de așteptările tale. Fără oameni ca tine, interesați de politică, USR și candidatura mea nu ar fi existat. Nu totul e perfect, întotdeauna mai e ceva de învățat sau de îmbunătățit.

Chiar și la prânzul din Barcelona, în limita timpului avut, am reușit sa vorbesc pe îndelete cu câțiva dintre cei prezenți care au venit la mine. Cu tine și colegul tău nu am apucat să vorbesc decât puțin, (m-am întors după telefonul la care a trebuit să răspund dar deja va ridicaserăți) și îmi pare rău pentru asta dar, printre altele, v-aș fi zis că un politician trebuie să asculte mai mult decât să vorbească. Dacă sunt întrebări concrete îți răspund cu drag. Voie bună.”