Fotbalistul Cristi Daminuţă, care a bifat câteva minute în "returul" trecut la Dinamo, a fost luat de AC Milan de la Inter Milano contra a 5 milioane de euro, într-o operaţiune care a implicat o sumă totală de 7 milioane (banii au fost plătiţi pentru trei puşti nerazzuri, deveniţi rossoneri peste noapte).
Suma a fost anunţată cu emfază de agentul jucătorului, Cristea Opria. Astfel de tranzacţii nu pot decât să şocheze, deoarece este greu de crezut că Milan a descoperit în Daminuţă fundaşul ideal, mai ales că Opria recunoaşte că protejatul său va fi trimis în altă parte. Cercetând trecutul afacerilor dintre Milan şi Inter, totul apare într-o altă lumină.
Manevre dubioase la Milano
La inginerii financiare, italienii sunt aşi. Fentarea Fiscului şi a forurilor conducătoare ale fotbalului, care cer, la fiecare început de sezon, un dosar cu bugetul fiecărui club, se practică de multă vreme. Iar între Inter şi Milan s-au derulat numeroase astfel de "afaceri".
Se iau tineri absolut necunoscuţi de-o parte şi de alta, sau numai de-o parte, şi sunt vânduţi la sume exorbitante în cealaltă parte. Exemple sunt multe. În 2001, iluştrii necunoscuţi Ginestra, Bogani, Cordone, Bonura, Polizzano, Di Sauro au fost cu toţii cumpăraţi de la Inter cu sume variind între 3,5 milioane şi 5,5 milioane dolari la acea dată.
S-au efectuat şi tranzacţii în euro, acum şapte ani, când Alessandro Livi, Giuseppe Ticli, Salvatore Ferraro şi Marco Varaldi au luat drumul spre Milan pentru 12 milioane, dar de data aceasta a fost şi un parcurs din cealaltă direcţie, la fel de "celebrii" Matteo Deinitte, Matteo Giordano, Ronny Toma şi Simone Brunelli ajungând la Inter, pentru 14 milioane de euro.
ŞOCANT
Românul costă cât Fabio Cannavaro
O privire aruncată pe transferurile făcute deja în această vară în fotbalul mare scoate la iveală faptul că Daminuţă costă cât fostul "Balon de Aur", italianul Fabio Cannavaro, care a ajuns recent în fotbalul arab, la Al-Ahly Dubai. Cannavaro are 36 de ani, dar este o celebritate, fiind căpitanul Italiei în 2006, când a câştigat Cupa Mondială.
Dacă transferul lui Cannavaro este fără dubii, sosirea lui Daminuţă şi altor doi puşti pe filiera Inter rămâne cu multe semne de întrebare. Şi justiţia italiană şi-a pus deseori întrebarea privind corectitudinea tranzacţiilor, dar niciodată nu a găsit modalitatea prin care să pedepsească astfel de operaţiuni, aflate în "zona gri" a legalităţii.
Ceea ce l-a determinat pe Adriano Galliani (conducător la AC Milan) să ironizeze strădaniile justiţiei sportive şi civile: "Dacă facem atât de multe şi dese schimburi cu Inter, asta este numai din cauza prietenelor sau a soţiilor jucătorilor, care preferă să rămână aici".