Grupul Damen Shipyards anunță încheierea negocierilor cu Guvernul României, privind prelarea Șantierului Naval Daewoo Mangalia. Într-un comunicat de presă, Damen își exprimă speranța că în ședința AGA a șantierului acționarii vor aproba renunțarea statului român la dreptul de preempțiune în privința pachetului de acțiuni deținut până acum de partea coreeană.
Reacția, de astăzi, a companiei Damen, vine după ce în urmă cu trei zile, ministerul Economiei a finalizat, după mai multe negocieri, acordul prin care constructorul naval olandez preia Șantierul Naval Daewoo Mangalia. S-a convenit ca statul român să nu își mai exercite dreptul de preempțiune, Damen acceptând, însă, să cesioneze 2% din acțiuni, statului român, cu titlul gratuit astfel încât rămâne cu 49% iar Șantierul Naval 2 Mai Mangalia cu 51%. Acum, partea olandeză confirmă încheierea negocierilor, printr-un comunicat de presă.
“Negocierile dintre Grupul Șantierului Naval Damen și Guvernul României pentru Șantierul Naval Mangalia au fost finalizate în seara zilei de 21 martie. René H. Berkvens, CEO: "Suntem foarte mulțumiți de discuțiile pozitive și constructive ținute cu dl Dănuț Andrușcă, ministrul economiei și cu echipa sa. Așteptăm cu nerăbdare un rezultat pozitiv al votului acționarilor la reuniunea extraordinară a acționarilor din data de 30 martie, unde, sperăm, se va renunța la dreptul de preempțiune. Acesta este obstacolul cheie în procesul de realizare a unui parteneriat strategic pe termen lung cu Guvernul României”.
Șantierul naval Mangalia este cunoscut sub numele de Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). În prezent, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) deține 51% din acțiunile din curte. Pe 10 noiembrie 2017, Damen a semnat un contract de cumpărare pentru achiziționarea participației DSME la DMHI, sub rezerva dreptului de preempțiune al Guvernului României (prin participarea sa la Santierul Naval "2 Mai" SA Mangalia). În urma negocierilor productive și concludente privind parteneriatul strategic pe termen lung cu înalți oficiali ai Guvernului României, preconizarea renunțării la dreptul de preempțiune va fi făcută publică până la sfârșitul lunii martie. Ulterior, la scurt timp, este de așteptat finalizarea cu succes a tranzacției.
"Având sprijinul Guvernului României, Damen va stabiliza situația financiară a șantierului, va reface numărul angajaților și va crește nivelul de activitate pentru proiectele de înaltă calitate. Între timp, Damen va facilita o tranziție lină și va păstra resursele umane experimentate și înalt calificate ", spune René H. Berkvens.
Angajamentul lui Damen față de industria construcțiilor navale din România este bine stabilit. Compania a deținut și operat Damen Shipyards Galati din 1999”.