Daimler nu mai vine la Cluj

Producătorul auto german Daimler a renunţat la ideea de a-şi amplasa noua fabrică la Cluj-Napoca, anunţând că-şi extinde căută rile şi în afara României şi a Poloniei, potrivit unor surse din companie, citate de publicaţia germană „Handelsblatt“ şi preluate de „Forbes“.

Reprezentanţii companiei nu au declarat care este motivul pentru care au luat această hotărâre. O decizie finală va fi luată în trimestrul al doilea. Reprezentanţii constructorului german de autoturisme au declarat, la începutul lunii ianuarie, că intenţionează să deschidă o uzină pentru producţia de autoturisme marca Mercedes Benz, fiind menţionate ca posibile amplasamente Clujul şi oraşul polonez Wroclaw. Rusia, magnet pentru investiţii

Daimler, producătorul unor mărci precum Mercedes, Maybach sau Smart, s-a arătat mereu reticent în privinţa unei investiţii majore în Europa de Est, în ciuda succesului înregistrat în Cehia de rivalii de la Volkswagen, care au pariat pe Skoda, scrie „Financial Times“.

Evoluţia accelerată a pieţei auto din Rusia din ultimii ani a determinat creşterea atractivităţii Europei de Est atât ca piaţă, cât şi centru de producţie. Constructorul german Daimler este prezent încă din 2001 pe piaţa auto românească, prin firma furnizoare de piese auto Star Transmission, de la Cugir. În România sunt prezenţi alţi doi mari constructori auto, francezii de la Renault şi americanii de la Ford. CLASAMENT Locul 38 în Topul Forbes Grupul german Daimler ocupă locul 38 în Topul Forbes al celor mai mari 2.000 de companii din lume. Dat publicităţii în urmă cu două zile, clasamentul are două vedete: domeniul bancar şi cel petrolier. Companii din industrie sunt slab reprezentate pe „locurile din faţă“.

Singura companie din industrie în top 20 este Toyota (locul 8), iar Volkswagen este mai bine clasată decât Daimler. Germanii de la Daimler stau bine însă la capitolul vânzări (fiind pe locul 17 în top, cu 145 miliarde de dolari). În ce priveşte profitul şi valoarea companiei, constructorul german nu se află în primele 70 de companii din lume, deşi a înregistrat un profit de 5,8 miliarde de dolari. Primul loc este ocupat de banca britanică HSBC, care are o valoare de piaţă de 180 miliarde de dolari şi un profit net de 19 miliarde de dolari. HSBC are operaţiuni în 83 de ţări şi 10.000 de sucursale. Clasamentul cuprinde companii listate la Bursă din 60 de state şi este realizat după criterii precum vânzările, profiturile, activele şi valoarea de piaţă a acestora pe o perioadă de cinci ani.

Poziţiile următoare sunt deţinute de companii americane precum General Electric, Bank of America şi JP Morgan. Potrivit analiştilor Forbes, 315 companii din top sunt din domeniul bancar, fiind domeniul cu ponderea cea mai mare în clasament. Băncile au un profit cumulat de 398 miliarde de dolari. O altă industrie puternic reprezentată este cea petrolieră şi de gaze naturale, care are în topul companiilor 123 de prezenţe, cu o valoare cumulată a profiturilor apropiată de domeniul bancar (386 miliarde de dolari). (Cătălin Bălan) MAINE ÎN EVZ Companii de Top Forbes cu afaceri în România