Petre Daea susține că fondurile alocate României, prin noul acord semnat de Comisia Europeană, sunt de trei ori mai mari. Banii vor ajunge la fermierii care au suferit pagube ca urmare a importurilor masive de cereale din Ucraina. Suma se adaugă la fondurile alocate inițial, și ajunge la aproape 50 de milioane de euro.
Recent, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu România, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Slovacia, de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina, până pe data de 5 iunie.
Prin același acord, Comisia Europeană mai anunța și un alt ajutor financiar destinat fermierilor afectați de această criză, în valoare de 100 de milioane de euro.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat marți că suma pe care România o va primi în urma acestui noi acord este de 29,7 milioane de euro.
„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Putem interpreta şi dumneavoastră şi ceilalţi care a fost decizia Uniunii Europene privind sumele date României. Spuneam că suma, în primă fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiarii celor 29.730.000 euro”, a spus Daea.
Este o sumă corectă
Ministrul Agriculturii mai susține că suma de 29.7 milioane de euro este una ”corectă”, care poate acoperi despăgubirile solicitate de fermierii afectați de criza cerealelor din Ucraina.
„Este o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor, ceea ce acordă pe de o parte un sprijin real pentru fermierii români, pe de altă parte o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut Ţara Românească, ştiind ce înseamnă culoarele de solidaritate şi impactul fluxului de cereale pe piaţa României”, a declarat Petre Daea.
În total sunt 50 de milioane de euro
Inițial, Comisia Europeană a anunțat că ajutorul oferit fermierilor români este doar zece milioane de euro.
După protestele acestora, Guvernul a anunțat că va aloca alte zece milioane de la bugetul de stat pentru a acoperi pagubele. Suma rezultată, de 20 de milioane de euro, era mult prea mică față de estimarea inițială.
Acum, ministrul Daea explică că suma de 29,7 milioane de euro se adaugă la celelalte 20 de milioane, în total fiind vorba de aproximativ 50 de milioane de euro.
„Nu. Avem 30 milioane euro în plus, pe lângă 20 până acum. Iată că sunt 50 (milioane euro - n.r.) până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ şi când va apărea suma în Jurnalul Oficial, atunci dăm drumul şi la actul normativ ţării, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”, a mai spus ministrul, citat de stiripesurse.