Dacian Cioloș a declarat miercuri, la Strasbourg, că este interesat de o candidatură în alegerile prezidențiale. Rolul președintelui în următorii ani va fi unul cheie, atât în interior, cât şi la nivel european.
Dacian Cioloș a declarat miercuri, la Strasbourg, că rolul preşedintelui este foarte important la nivel european. Deoarece urmează să se ia decizii care vor influenţa pe termen lung UE.
„Mă interesează proiectul prezidenţial, pentru că mi se pare că în contextul actual, şi din ţară, dar şi european, rolul preşedintelui în următorii ani va fi unul cheie şi în interior, pentru a reduce polarizarea asta şi antagonizările nu doar între partidele politice, dar între clasa politică şi societate, dar şi la nivel european, în contextul acesta în care eu cred că în următorii 4-5 ani (...) se vor pregăti sau poate chiar se vor lua decizii care vor influenţa pe termen lung Uniunea Europeană şi inclusiv poziţionarea noastră în UE”, a declarat Cioloş.
Dacian Cioloș este interesat de prezidențialele de anul viitor
Europarlamentarul a mai spus că acesta poate fi un moment în care putem trece de la un stat membru de periferie la nivel european. Nu doar geografic, dar şi comportamental.
Cioloş a mai spus că în ăştia cinci ani se vor lua decizii cheie legate de politica de extindere a Uniunii Europene. El a mai spus că este conștient că prima campanie este cea pentru europarlamentare. Şi că va căuta să valorifice toate oportunitățile pentru a-şi promova ideile.
„Da, mă uit cu mare atenţie la mandatul de preşedinte al României, însă cum campaniile încep cu alegerile europarlamentare, cum eu nu sunt nici Ciolacu prim-ministru, să stau toată ziua pe televizor pentru că sunt prim-ministru, nu sunt nici Ciucă preşedinte al Senatului, care la fel poate avea vizibilitate pe partea asta, sau nu sunt nici secretar general adjunct la NATO, ca să folosesc sigla NATO şi în spatele ei să vin să fac campanie, sunt europarlamentar, îmi duc mandatul până la capăt şi voi căuta să valorific toate oportunităţile prin care să-mi promovez ideile”.
Sursa foto: Facebook- Dacian Cioloş
Dacian Cioloș vrea să-şi asume riscul de a fi „îngropat politic”
El a precizat că nu a discutat în cadrul REPER despre candidatura la alegerile europarlamentare. Dar este dispus să-şi asume riscul de a fi „îngropat politic”. Mai ales dacă nu va reuşi să intre în Parlamentul European
„Eu nu mă consider îngropat politic dacă nu mai continui cu un mandat. Sunt multe lucruri de făcut şi sunt alte pârghii prin care se pot face lucruri. Eu vă reamintesc că am intrat în politica de partid abia din 2018 şi înainte am făcut o grămadă de lucruri fără să fiu membru într-un partid”, a explicat el.
În acelaşi timp, întrebat dacă este în căutarea unei coaliţii mai largi care să-i susţină candidatura în alegerile prezidenţiale:
„Deci dacă reprezint doar REPER sunt foarte puţine şanse. Acesta e şi motivul pentru care eu am explicat şi public de ce nu-mi anunţ candidatura acum, pentru că, din punctul meu de vedere, o astfel de candidatură e o treabă foarte serioasă şi ea se anunţă, şi se asumă efectiv, formal, oficial, în momentul în care ştii pe ce te poţi baza. Din punctul meu de vedere, scena politică din România e în continuare în mişcare, chiar dacă pot să fie în momentul de faţă mişcări subterane care sunt mai puţin vizibile, dar care, din punctul meu de vedere, vor afecta tabloul politic de acum până în primăvară şi poate chiar până la alegerile europarlamentare. Deci abia, cred eu, cel mai devreme în primăvară şi cel mai târziu după alegerile europarlamentare, vom avea claritate vizavi de tabloul politic, electoral, pentru alegerile care vizează România”, a spus Dacian Cioloş.
Europarlamentarul, despre alianţa PNL-PSD
Dacian Cioloș susţine că nu a purtat până acum negocieri cu PNL pentru că REPER nu şi-a stabilit încă strategia pentru perioada următoare.
„În momentul în care m-aş gândi la o candidatură asumată formal la prezidenţiale, aş face-o dacă ar exista în spate perspectiva unei susţineri mai largi. În momentul în care REPER îşi va stabili strategia, atunci vom putea discuta şi de eventuale alianţe pe care le putem face pre sau post-electorale. Dar deocamdată nu s-a pus problema”, a mai subliniat el.
În acelaşi timp, a explicat el, „într-o direcţie se duce PNL şi duce România, dacă rămâne cu PSD, şi în altă direcţie poate să meargă dacă iese de acolo şi se apropie de un pol de centru-dreapta care poate fi construit şi care poate ajunge să guverneze România, din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, doar dacă PNL face jocul ăsta, sau cel puţin o parte din PNL”.