Fierbere în politică! Dacian Cioloș cere explicații

Decizia preşedintelui României de a decreta starea de urgenţă este una bună, dar ea trebuie clarificată repede, afirmă Dacian Cioloș.

Liderul PLUS atrage atenția că, deocamdată, anunțul că în România va fi Stare de urgență a stârnit multă panică, iar oamenii nu ştiu la ce să se aştepte.

„Această decizie ar trebui să asigure coordonarea eforturilor administrative, de reacţie rapidă în sistemul de sănătate, de ordine publică menite să reducă răspândirea virusului, să permită statului să intervină şi să identifice soluţii rapide crizei cu care ne confruntăm”, a arătat europarlamentarul, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Cioloș a amintit că, în contextul răspândirii noului coronavirus, există „un nivel european de decizie, ajutor, coordonare şi bune practici care pot testa solidaritatea între state şi mobiliza mijloace comune de finanţare de urgenţă”. Printre altele, Dacian Cioloş a menţionat măsurile luate de Comisia Europeană, pe care Guvernul României le poate accesa în următoarele zile, cum ar fi Iniţiativa de investiţii pentru a răspunde crizei create de Covid-19.

„Această iniţiativă foloseşte în principal banii necheltuiţi din fondurile de coeziune - România poate beneficia astfel de peste 3 miliarde de euro (dintr-un buget de 37 de miliarde de euro, disponibil la nivel european). Banii pot fi mobilizaţi rapid pentru cheltuieli legate de lupta împotriva coronavirusului, pentru sprijinirea sistemului medical (de exemplu, achiziţia de echipamente în spitale, măşti, inhalatoare etc.). Totodată, din aceste fonduri, România poate finanţa capitalul de lucru al IMM-urilor sau crea scheme de ocupare profesională de scurtă durată (adică poate acoperi costurile salariale pentru IMM-urile afectate de criză)”, arată Dacian Cioloș.

Totodată, liderul PLUS a spus că, pentru a accesa diverse pachete de ajutor din partea instituţiilor europene, „e nevoie ca premierul Orban să pună azi oameni capabili să stabilească rapid nevoile de achiziţii în spitale şi cele de sprijin pentru companii, să pregătească modificarea programelor operaţionale şi schemele de ajutor de stat, astfel încât banii să poată fi folosiţi în zilele şi săptămânile care urmează”.

Liderul PLUS a cerut Guvernului să ia mai multe măsuri de urgenţă, în contextul pandemiei, şi anume: suspendarea sau amânarea cu minimum trei luni a termenelor de plată pentru contribuţiile la bugetul de stat (impozite, contribuţii la asigurările sociale etc.) pentru companii, IMM-uri, liber profesionişti, persoane fizice autorizate; deschiderea unor linii temporare de credit fără dobândă pentru plata angajaţilor şi a furnizorilor pentru companiile direct afectate de criza coronavirus; plata restanţelor pe care le are statul faţă de companii din rambursări de TVA sau compensarea datoriilor statului către firme cu sumele pe care acestea le datorează la bugetul de stat.

„Ca preşedinte Renew Europe, sunt în legătură permanentă cu ceilalţi lideri politici din Parlamentul European, cu Comisia Europeană, pentru a găsi cele mai rapide şi potrivite măsuri de sprijin. Un prim pachet de măsuri a fost prezentat deja de Comisia Europeană şi îl vom aproba urgent în Parlamentul European. Eficienţa acestor măsuri şi finanţări va depinde de modul în care autorităţile române le vor accesa şi aplica. Trebuie să acţionăm rapid cu luciditate, coerenţă şi solidaritate”, a completat Dacian Cioloş.

De asemenea, europarlamentarul a vorbit despre problemele din sistemul medical, despre medicii care „trebuie pregătiţi şi dotaţi cu toată aparatura necesară pentru a avea grijă de cei mai fragili, afectaţi de coronavirus”: „Am semnale că sunt spitale unde există numai câte o mască de medic, altele unde nu există în acest moment niciuna”.